Švedska jedna od retkih zemalja u kojoj je krajnja desnica podbacila na evroizborima

Po današnjim preliminarnim rezultatima, populistička švedska desničarska Demokratska partija je osvojila 13,2 odsto glasova na evroizborima u nedelju i nalazi se na četvrtom mestu po broju glasova.
Po tome je Švedska jedna od retkih zemalja u Evropi u kojoj je krajnja desnica podbacila.
 
Švedske demokrate su osvojile 13,2 odsto glasova, što je pad od 2,2 odsto u odnosu na prehodne evroizbore i zadržaće svoja tri mesta u Evropskom parlamentu i našli su se iza opozicionih socijaldemokrata, konzervativaca premijera Ulfa Kristersona i Zelenih.
Analitičari kažu da je loš rezultat švedske Demokratske partije najveća senzacija u izbornoj noći i da je verovatni razlog to što se ta stranka suočila s velikim kritikama pošto je jedna televizijska stanica navela da je ona upravljala lažnim nalozima na društvenim mrežama, klevetala političke protivnike i saveznike, širila lažne video snimke i postavljala rasističke komentare.
 
Švedske demokrate koje danas podržavaju članstvo u EU, ublažile su retoriku i izbacile otvoreno rasističke članove. Od tada su iz marginalnog pokreta sa manje od dva odsto podrške prerasli u drugu najveću stranku u zemlji.
Ta stranka drži tvrdu liniju prema imigraciji, podržava švedsku tropartijsku vladavinu desnog centra, ali nije deo nje.
 
Kristin Nisen, analitičarka istraživačkog centra Evropa iz Kopenhagena, rekla je da imigracija nije glavno pitanje u severnoj Evropi, za razliku od južne gde su pitanja poput migracije važna za glasače.
  • Неко тамо

    11.06.2024 18:51
    @Plaćač poreza
    Због таквог става се и ваљамо у овој каљузи у којој смо сад. Пљује се по народу уместо да се покаже на кривца.
  • /

    11.06.2024 15:55
    /
    Branko
    ovde se osecate i ponasate dobrodoslim
  • Plaćač poreza

    11.06.2024 15:50
    Naši domaći (ekstremisti) desničari raduju se blagom rastu desnice u Evropi misleći da je evropski nacionalizam isto kao Balkanski(primer Meloni u Italiji) . Za sve desničarske partije EU nesporni su tržišna ekonomija, neupitno članstvo u EU i NATO, poštovanje svih ljudskih prava uključujući i prava LGBTQ zajednice, judeohrišćanske evropske vrednosti, postojana i stabilna tolerancija prema drugačijem i različitom, vladavina prava, sloboda medija. Ono što su nesporne vrednosti za evropsku desnicu u Srbiji se naziva ekstremnom levicom. Pitanja po kojima se evropska desnica razlikuje od levice, srpska desnica ne ume ni da pročita a kamo li da razume ili usvoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.