Deo prirodne švajcarsko-italijanske granice, koju većinski čine glečeri, pomeren je u oblastima ispod ispod Materhorna, jedne od najviših planina u Evropi i u blizini brojnih popularnih skijališta, prenosi BBC.
Švajcarska je u petak zvanično odobrila sporazum o promeni, ali Italija to tek treba da učini. Prethodno je u maju 2023. švajcarsko-italijanska komisija načinila nacrt sporazuma.
Prema podacima Švajcarske mreže za praćenje glečera (Glamos), od prošlog septembra švajcarski glečeri izgubili su četiri odsto svoje zapremine u 2023. godini, što je drugo najveće topljenje nakon rekordnih šest odsto u 2022. godini.
Rekordno topljenje glečera objašnjava se uzastopnim veoma toplim letima i veoma malom količinom snežnih padavina. Istraživači kažu da ako se takve vremenske prilike nastave, otapanje će se samo ubrzati.
Švajcarska je u petak saopštila da je redefinisanje granice urađeno u skladu sa ekonomskim interesima obe strane.
Granica na Alpima biće promenjena u regionu Plato Rosa, kod planinarskog doma Karel i na planini Goba di Rolin, u blizini Materhorna i popularnih skijališta uključujući Cermat.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 3
Čubar Šudan
Kako ćemo to razumeti?"
Lepo sad će profesori geografije zadovoljno trljaju ruke dok deci zabijaju jedinice "aaa ne znaš koja je švajcarska koza a koja italijanska!"
A kod nas.. koza nostra ali to je druga priča.
?
Kako ćemo to razumeti?
Lol:)
Realista
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar