Jermenija bojkotuje Eurosong

Jermenija je danas saopštila da se povukla iz učešća na ovogodišnjem takmičenju za "Pesmu Evrovizije" čiji je domaćin Azerbejdžan, sa kojim je ova zemlja u višegodišnjem sukobu.
Jermenija je danas saopštila da se povukla iz učešća na ovogodišnjem takmičenju za "Pesmu Evrovizije" čiji je domaćin Azerbejdžan, sa kojim je ova zemlja u višegodišnjem sukobu.

"Jermenija je odlučila da odbije da učestvuje na Evrosongu u Bakuu", izjavio je za AFP direktor Jermenske nacionalne televizije Gagik Buniatijan, ali nije želeo da obrazloži tu odluku.

Ta televizija će ipak prenositi popularno takmičenje, koje se održava u maju.

Izvršni supervizor Evrosonga Jon Ola Sand naveo je na sajtu Evropske radiodifuzne unije (EBU), koja organizuje Evrosong, da su "iskreno razočarani odlukom jermenskog javnog emitera da se ta zemlja povuče sa ovogodišnjeg takmičenja". "Uprkos naporima EBU i domaćina da osiguraju nesmetano učešće Jermenije na ovogodišnjem Evrosongu, okolnosti izvan naše kontrole dovele su do ove nesrećne odluke", rekao je on.

U sukobu između Azerbejdžana i Jermenije oko regiona Nagorno Karabah 1990-ih poginulo je oko 30.000 ljudi.

Uprkos višegodišnjim pregovorima koji traju od 1994, kada je uspostavljeno primirje, još nije potpisan mirovni sporazum. I dalje dolazi do sporadičnih pucnjava na liniji razdvajanja. Azerbejdžan preti da će silom povratiti Karabah ukoliko propadnu pregovori, dok Jermenija upozorava da će preduzeti masovnu odmazdu u slučaju bilo kakve vojne akcije.

Azerbejdžanske vlasti su ipak obećale da će osigurati bezbednost jermenskih takmičara i fanova koji budu došli u Baku na Evrosong.

Kampanju bojkota manifestacije pokrenula je prošlog meseca grupa od 22 pevača, među kojima su i nekadašnji predstavnici Jermenije na takmičenju za "Pesmu Evrovizije". Kampanja je započeta nakon vesti o tome da je jermenskog vojnika ubio azerbejdžanski snajperista, dok su zvaničnici saopštili da je vojnika zapravo ubio njegov kolega.

  • Bozidar

    08.03.2012 10:18
    @M
    akcenat je bio na "pesmi" evrovizije. ti tumaci kako hoces
  • M

    08.03.2012 07:24
    @ Božidar
    Pre nego pljuneš, zapitaj se šta znaš o Jermeniji, a šta o umetnosti?
  • Sporni

    08.03.2012 06:13
    I Srbija bi trebalo da se povuce sa ovog takmicenja u znak solidarnosti sa pravoslavnom jermenskom bracom u sukobu sa muslimanskim Azerbejdzanom. Ali Srbija to nece uciniti kao sto nije onomad stala ni u zastitu pravoslavne gruzijske brace kada su ih napali tatarski divljaci sa severa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet