Počela rekonstrukcija Pompeje

Italijanska vlada pokrenula je projekat vredan 105 miliona evra u pokušaju da sačuva jedno od najvećih arheoloških blaga na svetu, antički grad Pompeju.
Italijanska vlada pokrenula je projekat vredan 105 miliona evra u pokušaju da sačuva jedno od najvećih arheoloških blaga na svetu, antički grad Pompeju.

Stručnjaci sve više strahuju da su ostaci grada, koji je nestao erupcijom vulkana 79. godine, zanemareni i ugroženi. Više struktura se potpuno ili delimično urušilo, uključujući i čuvenu Kuću gladijatora. Italija i Evropska unija sada su odlučili da izdvoje sredstva za veliku restauraciju.

Italijanski premijer Mario Monti rekao je da je cilj projekta da se osiguraju sve "insuale" (mesta stanovanja) koja su trenutno ugrožena u jednom od najzačajnijih mesta svetske kulturne baštine. Među prvima koji će imati koristi od novog projekta je Kuća Siriko čiji su vlasnici bili dva bogata brata, a odmah potom sledi Kuća gladijatora.

Oko 2,5 miliona turista godišnje poseti Pompeju. I pored novca koji država dobija naplatom ulaznica i suvenira, u javnosti su se pojavile optužbe da je nalazište zanemareno i bez fondova.

Grupa "Naša Italija", koja se zalaže za očuvanje kulturnog nasleđa Italije, kritikovala je menadžment Pompeje i ocenila je da je nova investicija "odličan početak". Procenjuje se, međutim, da će rekonstrukcija celog mesta koštati duplo više od sume koju su Italija i EU pripremile.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.