Izrael zabranio ulazak Ginteru Grasu

Izrael je danas zabranio nemačkom piscu Ginteru Grasu da poseti tu zemlju, zbog svoje poeme, objavljene prošle nedelje, u kojoj je kritikovao odnos jevrejske države prema nuklearnom programu Irana.

Izrael je danas zabranio nemačkom piscu Ginteru Grasu da poseti tu zemlju, zbog svoje poeme, objavljene prošle nedelje, u kojoj je kritikovao odnos jevrejske države prema nuklearnom programu Irana.

Ministar unutrašnjih poslova Izraela Eli Jišaj je zabranu izrekao na osnovu izraelskog zakona koji dozvoljava da se ulazak u zemlju zabrani bivšim nacistima. Gras (84) priznao je 2006. da je služio u Vafen SS jedinicama, u poslednjim mesecima Drugog svetskog rata.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost kritikovao je u poemi u prozi ono što je opisao kao "hipokriziju Zapada" u vezi sa izraelskim nuklearnim programom, označivši jevrejsku državu kao pretnju ionako krhkom svetskom miru zbog njene pozicije prema Iranu. Nemački pisac je u intervjuu za jučerašnji Zidojče cajtung rekao da kada je kritikovao Izrael nije mislio na zemlju u celini, već na njegovu vladu.

Iran je juče pozdravio Grasove kritike na račun izraelskog stava prema iranskom nuklearnom programu. U pismu upućenom "uvaženom piscu Ginteru Grasu", zamenik iranskog ministra kulture Džavad Šamakdari je pohvalio nemačkog pisca zbog toga što je "rekao istinu" i izrazio je nadu da će to "probuditi usnulu zapadnjačku svest".

  • sajo. Gras je pametan Cpovek

    08.04.2012 16:54
    gras je pametan covek koji govori istinu problem je sto istina danasd mloge vredza
  • Aspirin

    08.04.2012 14:24
    Grass...proslost
    Grass je bio u drugom svjetskom nacista (SS wafen)...
  • 08.04.2012 13:41
    Cudno pa ga nisu nazvali Nacistom ili anti-Semitom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet