Pogrešno projektovali most od tri milijarde dolara

Kada je otvoren Portman most u Britanskoj Kolumbiji, kanadskoj provinciji lociranoj uz obale Tihog okeana, očekivalo se da će skratiti vožnju i do sat vremena, ali je dve nedelje nakon toga, on zatoren zbog komada leda koji su masovno padali sa kablova na mostu.
Kada je otvoren Portman most u Britanskoj Kolumbiji, kanadskoj provinciji lociranoj uz obale Tihog okeana, očekivalo se da će skratiti vožnju i do sat vremena, ali je dve nedelje nakon toga, on zatoren zbog komada leda koji su masovno padali sa kablova na mostu.

Led je izazvao saobraćajne nezgode, u kojima je nekoliko vozača povređeno. Ovaj most ima deset traka i važi za najširi most na svetu, a drugi je po dužini u Severnoj Americi. Agent za nekretnine Sajmon Lu vozio je preko njega kada mu je ogromna ledenica razbila šoferšajbnu.

"Nisam mogao da verujem šta se desilo. Bio sam šokiran na prvi pogled, ali se nisam zaustavio i nastavio sam da vozim", rekao je on napominjući da je sve prošlo bez ozbiljnijih posledica. Ministar saobraćaja u Britanskoj Kolumbiji, Meri Polak, prokomentarisala je rad graditelja mosta, insistirajući da poreski obveznici neće biti krivi za novonastalu situaciju.

"Kada kupite proizvod u prodavnici ili kada se izgradi most od 3.3 milijarde dolara, vi očekujete da će funkcionisati. Međutim, kada shvatite da niste dobili ono što ste platili, očekujete obeštećenje za to. Možete tražiti povraćaj novca ili da nekoga da reši problem", rekla je ona uz napomenu da je od samog početka gradnje upozoravala da bi moglo biti problema kada dođe zima.

Kako je pao sneg, tako je došlo i do kolapsa, pa je do sada čak sto građana tražilo odštetu, jer su im automobili bili oštećeni tokom vožnje preko mosta. Ironija je da je most građen tri godine i da je koštao vise od tri milijarde dolara. Vremenski uslovi kao što su hladno vreme, vlažnost, padavine, vetar, znatno su doprineli stvaranju leda na vrhu kablova. Most je ponovo otvoren za saobraćaj, ali problem i dalje nije rešen.

  • Ivan

    24.12.2012 06:46
    kako to izgleda
    ako nekog interesuje kako to izgleda....

    http://www.globaltvbc.com/port+mann+bridge+closed+in+both+directions+due+to+falling+ice+and+snow/6442775606/story.html
  • Boki NS

    23.12.2012 19:50
    Ili poprskati kablove uljem. Neće se moći zadržavati voda... Može domaća mast ...hehe...
  • mokgab

    23.12.2012 18:33
    Rešenje
    Obmotati sve grejnim kablovima. Mnogo jeftinije nego rastaviti most i nakon ponovnog projektovanja sagraditi... Jeste da će se koristiti struja za zagrevanje kablova (koji će istovremeno i da se idužuju tj. zadržaće dužinu koju su imali pri 2 stepena) ali će da se reši problem...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.