Ovo su zahtevi demonstranata u Tuzli

Demonstranti u Tuzli su, nakon što je premijer lokalne vlade Sead Čaušević dao ostavku, obustavili nerede i kamenovanje zgrada institucija vlasti.

Demonstranti u Tuzli su, nakon što je premijer lokalne vlade Sead Čaušević dao ostavku, obustavili nerede i kamenovanje zgrada institucija vlasti.

Ljutnja i nagomilani bes su uzroci nasilnog ponašanja, navodi se u proglasu građana u Tuzli i ističe da je odnos vlasti doveo do toga da ljutnja i bes eskaliraju. Sada, u ovoj novoj situaciji, ljutnju i bes želimo usmeriti na izgradnju produktivnog i korisnog sistema vlasti, naglašeno je u saopštenju koje prenose bosanski mediji. Radnici i građani Tuzle, kako se navodi u proglasu, pozivaju sve građane da podrže ostvarivanje iznetih zahteva.

Oni zahtevaju:

- Održavanje javnog reda i mira u saradnji gradjana, policije i civilne zaštite, kako bi se izbeglo bilo kakvo kriminalizovanje, politizovanje i bilo kakva manipulacija protestima.

- Uspostavljanje tehničke vlade, sačinjene od stručnih, nestranačkih, nekompromitovanih članova, koji do sada nisu imali nijedan mandat ni u kojem nivou vlasti, koja bi vodila tuzlanski kanton do izbora 2014.

- Rešavanje, po hitnom postupku, pitanja regularnosti privatizacije; da se uveže radni staž i osigura zdravstvena zaštita radnicima; procesuira privredni kriminal i svi akteri koji su u njemu učestvovali; oduzme nelegalno stečena imovina; vrate fabrike radnicima i stave pod kontrolu javne vlasti u cilju očuvanja javnog interesa, i pokrene proizvodnja u onim fabrikama gde je to moguće.

- Ujednačavanje plata predstavnika vlasti sa platama zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

- Ukidanje dodatnih plaćanja predstavnicima vlasti, uz lični dohodak, po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim telima, kao i druge nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni.

- Ukidanje plata ministrima i eventualno drugim državnim službenicima nakon isteka ili prestanka mandata.

Protesti su počeli u sredu u Tuzli zbog teškog ekonomskog i socijalnog stanja, a potom se proširili na druge gradove i prerasli u nasilne nerede.

  • 09.02.2014 07:10
    Pitanje za medije
    Mnogi podržavaju i priželjkuju ovakav scenario i u srbiji. Naravno da je to i ovde neophodno, jer nema razlike između njihovih političkih "kadrova" i naših. Pitanje je kako bi se naši vajni mediji poneli u svemu tome, obzirom da su i oni u "mišjim rupama" ili u službi vlasti i njene propagande. A bez te podrške i javne kritike vlasti, ne ide.
  • Cistac

    08.02.2014 22:14
    Mrtvo more
    Kod nas bi na fabrikama trebalo da pise rad oslobadja,taman nas poslodavci placaju ko nacisti Jevreje,sa platom od 30000 din. imas za porciju klin corbe i parcence hleba a i to moras tanko da srces jer nece biti dovoljno.
  • 08.02.2014 21:41
    'Ajmo ih rušit
    Pozdrav Bosni iz Vojvodine!!!!!

    https://www.youtube.com/watch?v=bLTlZ2Xgkuw#t=20

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.