Norvežani ubili 729 kitova ove godine

Vlasti u Oslu saopštile su danas da su ove godine ulovile 729 kitova, što je rekordan broj od kada je Norveška nastavila tu kontroverznu praksu 1993. godine.
Vlasti u Oslu saopštile su danas da su ove godine ulovile 729 kitova, što je rekordan broj od kada je Norveška nastavila tu kontroverznu praksu 1993. godine.

"Sezona je skoro završena i bila je zaista odlična", izjavio je Ove Hogland, zamenik direktora norveškog udruženja zaduženog za prodaju ribarskih proizvoda.

Ovogodišnji ulov je najveći od 1993. godine kada je Norveška nastavila lov na kitove, uprkos međunarodnom moratorijumu iz 1986. godine. Norveška je 2013. godine ulovila 590 kitova.

Norveška i Island su jedine zemlje koje love kitove u komercijalne svrhe, smatrajući da imaju dovoljno kitova u moru.

Sezona lova na kitove traje od 1. aprila do 30. septembra.

Međunarodna komisija za lov na kitove (IWC) zabranila je komercijalni lov na kitove, ali zemlje poput Japana, Norveške i Islanda love kitove pod raznim izgovorima, koristeći rupe u propisima. Japanci kao najčešći izgovor navode da love kitove isključivo u naučne svrhe.

  • 25.08.2014 19:00
    Lazni moralisti punih dzepova petro dolara. Ovi kitovi im i ne trebaju zbog zarade vec ih love iz bahacenja eto da imaju da jedu meso od kitova u fensi restoranima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet