Sporovi i u nižim ligama, klub se žali na promenu sistema takmičenja

O problemima u srpskom fudbalu priča se uglavnom onda kada se govori o tome koliko je novca građana otišlo na račune "večitih", o ratovima saopštenjima raznih uprava i njihovom smenjivanju, navijačima, ali retko kada do javnosti dolazi ono što se dešava u nižim ligama.
Sporovi i u nižim ligama, klub se žali na promenu sistema takmičenja
Foto: 021.rs
Fudbalski klub Krušedol, koji se prošle godine takmičio u Međuopštinskoj ligi Srem, šestom rangu takmičenja domaćeg fudbala, odlučio je da pokrene postupak zbog podele MOL Srem na zapadnu i istočnu grupu u kojoj se takmiči po 14 klubova. Oni pokušavaju pred arbitražnim sudom Fudbalskog saveza Vojvodine da ospore odluku koju je doneo Područni fudbalski savez Srema o podeli MOL-a na dve grupe, a kako poručuju u ovom niželigašu, spremni su da pokrenu postupak na sudu u Sremskoj Mitrovici, te da o svemu obaveste UEFA-u, jer smatraju da nisu ispoštovane procedure o podeli lige.
 
Predsednik FK Krušedol Stanimir Radulović kaže za 021.rs da je odluka o podeli lige doneta tri kola pra završetka sezone i da se, po toj odluci, novi sistem takmičenja primenjuje već od narednog ciklusa, zbog čega smatra da se takvim odlukama krši pravilnik o fudbalskim takmičenjima Fudbalskog saveza Srbije.
 
"Odluka koja je doneta je nezakonita i doneta je tri kola pre kraja prvenstva, što ne može da se radi. U pravilniku FSS-a stoji da odluka o promeni sistema takmičenja može da stupi na snagu godinu dana nakon donošenja, a mi imamo situaciju da se sve to radi tri kola pre kraja jedna sezone i da se ona primenjuje već u sledećoj sezoni. Ja nisam želeo to da trpim, meni je podršku dalo još nekoliko klubova i Opštinski fudbalski savez Ruma je bio protiv te odluke. U jakoj ligi je bilo 16 klubova i mi smo svi uložili dosta novca kako bismo ostali u toj ligi. Međutim, tri kola pre kraja prvenstva donosi se odluka o promeni sistema takmičenja, niko ne ispada. Osnovni razlog zbog kog vodim postupak je kršenje propisa", kaže Radulović.
 
Krušedol se već žalio Fudbalskom savezu Vojvodine na ovu odluku, koji je najpre usvojio zahtev o zaštiti pravilnika i naložio IO PFS Srem da se poništi odluka o podeli lige. Sekretarijat Izvršnog odbora PFS je to učinio, ali je već 15. jula ove godine, doneo odluku po kojoj se MOL Srem privremeno deli na istočnu i zapadnu grupu. Nakon toga, podneo je tužbeni zahtev FSV-u, koji je zbog nepravilnosti odbijen, a sada se čeka odluka po novom zahtevu. U FSV-u nismo dobili odgovore na pitanja u vezi sa ovim sporom.
 
U članu šest Pravilnika o fudbalskim takmičenjima stoji da se odluka o promenama u sistemu takmičenja donosi najkasnije godinu dana pre početka takmičenja. Radulović smatra da upravo ovaj detalj nije ispoštovan, zbog čega smatra da je odluka neregularna i očekuje da takmičenje bude poništeno.
 
Međutim, u Područnom fudbalskom savezu Srem poručuju da je liga već u toku i da su klubovi zadovoljni, jer su im rivali bliže, imaju više derbija, a troškovi su manji. Kako navode, odluka nije doneta po volji pojedinaca, "nego u interesu fudbala kako bi se smanjili troškovali, a samo takmičenje postalo zanimljivije"
 
U ovom savezu dodaju i da su dobili pismenu podršku FSS-a i FSV-a da promene sistem takmičenja, ukazujući na to da međuopštinska liga nije stalno takmičenje i da se ona može uređivati onako kako odrede klubovi, te da je sve verifikovao i arbitražni sud.
 
Radulović kaže da bi poštovao odluku saveza da su oni poštovali član šest, odnosno da se odluka o promeni na istočnu i zapadnu grupu primenjuje od sezone 2020/21. Krucijalan problem je u tome, tvrdi on, što se povećao broj klubova koji se takmiče sa 16 na 28 i nema dovoljnog broja sudija. 
 
"Sude nam arbitri koji su tek krenuli u taj posao i onda to bude strašno, na utakmicama bude nesportskih dešavanja. Ne doprinosi se sportu. Ukoliko arbitražni sud ne donese odluku o ukidanju, mi ćemo obavestiti UEFA, a onda preti novčana kazna savezu. Smatram da se ta liga mora poništiti, na koji način će to uraditi i kako će sve ovo objasniti klubovima, to ne znam. Sremski fudbal je gurnut u mulj", zaključuje Radulović.
 
Međutim, utakmice u Međuopštinskoj ligi Srem, i na istoku i na zapadu, nastavljaju da se igraju. Na istoku dominira Sremac, dok se na zapadu bore Fruškogorac i BSK. 
  • Mita radic

    01.11.2019 10:25
    Brlje
    Ovde je i suvisno govoriti ko je upravu, sa jedne strane covek koji je ceo svoj zivot dao tom klubu i fudbalu, sa druge strane politicki misevi koji su uguzili dupe u savezu odluka o pravljenju sve lige do eta mimo pravila i zakona 3 kola pre kraja prvenstva, da bi neki usli u ligu kao drugi, a neki nebi ispali iz iste. Nikad nama nece biti bolje.
  • Aca

    31.10.2019 23:12
    Jeste fudbal u mulju jer ga vode na zalost likovi poput ovog coveka
  • AS

    31.10.2019 23:03
    Kakav Krusdol i fudbal? Odakle se ovaj finansira, ispitajte prvo to pa onda dalje!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.