Sekretar FSS: Nova pravila su doneta da bismo sprečili prodaju mesta

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Jovan Šurbatović kaže da je finansijski kriterijum prilikom eventualnog popunjavanja mesta u Superligi i Prvoj ligi uzet u obzir da bi se sprečila "prodaja" motivisana ličnim interesima pojedinaca.
Sekretar FSS: Nova pravila su doneta da bismo sprečili prodaju mesta
Foto: 021.rs
"Pre svega, hteo bih da naglasim da se ovaj model primenjuje u slučaju da neki klub, iz bilo kog razloga, odustane od takmičenja. Mera se apsolutno ne odnosi na klubove koji su rezultatima na terenu obezbedili plasman u viši rang i ne remeti postojeći sistem takmičenja, već sprečava 'prodaju' mesta u ligama, motivisanu ličnim interesima pojedinaca", rekao je Šurbatović za sajt FSS.
 
Već dugi niz godina svedoci smo da postoji kupoprodaja statusa, a ona je posebno izražena u nižim rangovima takmičenja, napominje Šurbatović.
 
"Gašeni su klubovi sa višedecenijskom tradicijom, a osnivani novi 'instant' klubovi. Locirali smo problem koji je pretio da eskalira i odlučili da primenimo sistemsko rešenje koje je poznato u evropskoj praksi. Nismo izmislili ništa novo, već samo primenili 'španski model' koji se pokazao kao dobar“, naveo je on.
 
Šurbatović podvlači da je nova mera doneta u cilju zaštite integriteta srpskog fudbala.
 
"Efekti ove odluke su višestruki. Najpre, na ovaj način destimulišemo nelegalnu trgovinu takmičarskim statusom klubova. U isto vreme, obezbeđujemo da na upražnjena mesta (ukoliko ih bude) dolaze zdravi klubovi koji imaju sredstava da finansiraju troškove takmičenja. I što je najvažnije, novac će ići u legalne tokove, odnosno u fondove za razvoj fudbala, a ne u sivu zonu i privatne džepove", poručuje Šurbatović.
 
Suština je da ovaj model sprečava nefudbalske transakcije, a stimuliše klubove koji posluju i funkcionišu na zdravim osnovama da napreduju u viši rang, ističe on.
 
"Dolazi vreme visoke profesionalizacije klubova Super i Prve lige Srbije. Iz godine u godinu se pooštravaju zahtevi za licenciranje, a iskreno se nadam da smo blizu i privatizacije profesionalnih fudbalskih klubova po modelu dobrovoljne vlasničke transformacije na kojoj Savez aktivno u saradnji sa klubovima i Zajednicom Super i Prve lige Srbije", ukazuje generalni sekretar FSS.
 
Dodaje da je doneta odluka u interesu svih - klubova, igrača, nadležnih saveza. 
 
"Imaćemo manje odustajanja u ligama, manje klubova koji naprasno nestaju, a više mogućnosti napredovanja za solventne klubove sa realnim izvorima finansiranja. Takođe, očigledan je i interes države, jer će novac iz sive zone preći u legalne tokove", zaključuje Šurbatović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Srbija pobedila Kipar u prijateljskom meču

Fudbaleri Srbije pobedili su večeras u gostima u Larnaki selekciju Kipra sa 1:0, u prijateljskom meču. Strelac pobedonosnog gola bio je Sergej Milinković-Savić u sedmom minutu.

Đere u drugom kolu turnira u Majamiju

Laslo Đere plasirao se u drugo kolo turnira mesters serije u Majamiju, pošto je danas na startu savladao Kineza Čak Lam Vonga u dva seta, sa 7:5, 7:6 (7:3).