FOTO: Petnaest godina od legendarnog preokreta Liverpula za fudbalsku istoriju

Na današnji dan pre 15 godina odigrana je jedna od najneverovatnijih utakmica u istoriji fudbala.
Malo je noći poput one istanbulske iz 2005. godine. Na stadionu "Ataturk" igralo se finale Lige šampiona između favorita Milana i potcenjenog Liverpula. Od 69.000 mesta za gledaoce, dva tima su dobila po 20.000 ulaznica za svoje fanove. U Istanbul je, međutim, stiglo oko 30.000 Engleza.
 
Sa razlogom je Milan bio favorit tog 25. maja. Dve godine ranije osvojili su Ligu šampiona, a postava koja je istrčala na teren najvećeg turskog stadiona pamti se u svakom momentu. Jednostavno, bio je to tim sastavljen od fudbalskih zvezda u tom trenutku.
 
Dida, Nesta, Stam, Maldini, Kafu, Pirlo, Gatuzo, Sedorf, Kaka, Ševčenko, Krespo - u jednom dahu poput brzalice. Anćeloti je na klupi imao Abijatija, Kaladzea, matorog Kostakurtu, Seržinja, Ruija Kostu i Tomasona.
 
Embed from Getty Images
 
Nasuprot tome, Liverpul je imao neiskusniji tim, ali odličan u svojoj postavci. Bili su tu, između ostalog, Džerard, Dudek, Karager, Traore, Alonso, Rise, Garsija, Kjuel i Milan Baroš, zvezda Evropskog prvenstva 2004. godine. 
 
Liverpul se našao u prvom finalu najjačeg evropskog klupskog takmičenja još od banovanja zbog tragedije na "Hejselu". Rafa Benitez se nadao da će njegov tim brzo postići gol, ali lađe su počele da mu se potapaju već u prvom minutu.
 
Kapiten Maldini za roso-nere, tom prilikom u belim dresovima, iz voleja zabija loptu u mrežu. Bio je prvi minut. U 39. minutu pozajmljeni igrač Krespo zabija za 2:0.
 
U finišu prvog dela igre, Kaka pokazuje delić svoje magije, sjajno proigrava Krespa koji je samo "bocnuo" loptu i poslao je iza Dudekovih leđa. Veliku prednost imali su Italijani kada su otišli na pauzu.
 
Embed from Getty Images
 
I tu bi priča o navijačima Liverpula kao najvećim pehistima mogla da se nastavi. Da se 30.000 Engleza u Istanbulu napije i sutradan ode svojim domovima. Međutim, nastavili su navijači Liverpula da pesmom bodre svoj tim, jer ne putujete više od 2.700 kilometara da biste otišli pognute glave.
 
Ali, fudbal ne bi bio toliko voljen da nam ne pruža neverovatne momente. To se dogodilo u pet minuta drugog poluvremena utakmice u Istanbulu.
 
Embed from Getty Images
 
U 54. minutu Rise ubacuje loptu, kapiten i Liverpulovo dete Džerard skače i udarcem glavom hvata Didu nespremnog. Dok je proslavljao gol ohrabrivao je saigrače, a navijačima davao signal da budu još glasniji.
 
Gol koji će dati snažna krila Liverpulu dogodiće se već u 56. minutu meča. Lopta je stigla do Šmicera, koji ju je snažno poslao u donji levi ugao, a Brazilac na golu Milana ostao je nemoćan.
 
Embed from Getty Images
 
I onda, samo tri minuta posle drugog gola, večito prgavi, večito namrgođeni Gatuzo u šesnaestercu ruši Džerarda i sudija pokazuje na belu tačku. Šutirao je Alonso, ali nedovoljno dobro. Ipak, ukazala mu se šansa za popravni i odbijenu loptu je zakucao u mrežu Milana. Bilo je 3:3, bilo je još dosta da se igra, ali u takvim situacijama, ako ste igrač Liverpula, ne preostaje vam ništa drugo nego da trofej odnesete kući.
 
Jirži Dudek je branio odlično, Džejmi Karager je pokazao zašto je jedan od najboljih odbrambenih igrača koji je ikada nosio dres Redsa. 
 
Nakon produžetaka stigli su penali i priču već znate. Seržinjo je promašio fudbal, Pirlo je izveo možda i najočajniji penal u svojoj karijeri. Ništa bolji nije bio ni Ševčenko, koji je samo godinu dana ranije bio proglašen za najboljeg igrača planete. 
 
Embed from Getty Images
 
Zablistali su oni koji od samog početka takmičenja nisu ni viđeni u finalu. Tako su i igrali. Prošli su grupu zahvaljujući boljoj gol razlici, ubedljivi su bili tek protiv Olimpijakosa i Leverkuzena. Pa ipak, dovoljno su bili dobri da dođu do finala evropskog takmičenja i da po peti put osvoje ovaj trofej.
 
Ako vam smetaju "pijani Englezi sa Exit-a", zamislite šta su sve videli te večeri građani Istanbula. I kada se priča o finalima Lige šampiona, sva priča se završava na tom Istanbulu, 25. maja. 
 
Embed from Getty Images
 
U međuvremenu, navijači Liverpula i dalje čekaju titulu na svom ostrvu. Ne ide im, čekaju taj pehar već decenijama. I sada, kada su ubedljivo prvi na tabeli, pojavila se neočekivano i zlurado - korona. I dok čekaju finalnu odluku, fanovi ovog kluba uvek mogu da vrate film i da se prisete da su pobedili u jednom od najneverovatnijih fudbalskih finala.
  • 1-2

    25.05.2020 23:28
    Janko, tozin prezimenjak, zna sta je preokret.
  • non

    25.05.2020 21:52
    Ovog se i ja secam iako me fudbal uopste ne znaima
  • Dete rock'n rola

    25.05.2020 18:59
    Kako da zaboravim
    Igrao na Milan.Na poluvremenu zaokruzio na tiketu kao da je gotovo.
    Drugo poluvreme...........nisam mogao da verujem........sssssiiiiiiiiittt!!!!!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Predrag Stojaković u Fiba "Kući slavnih"

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Predrag Stojaković biće primljen u "Kuću slavnih" Međunarodne košarkaške federacije (Fiba) u klasi 2024, saopštio je danas Košarkaški savez Srbije.

Kecmanović eliminisan sa turnira u Madridu

Miomir Kecmanović nije uspeo da se plasira u treće kolo mastersa u Madridu, pošto je posle dva seta poražen od šestog tenisera sveta Norvežanina Kaspera Ruda 4:6, 1:6.