FIFA promenila pravilo, dozvolila igračima da pređu iz jedne reprezentacije u drugu

Međunarodna fudbalska federacija promenila je jedno od svojih važnih pravila i dozvolila igračima da iz jedne reprezentacije pređu u drugu.
FIFA promenila pravilo, dozvolila igračima da pređu iz jedne reprezentacije u drugu
Foto: Pixabay

Za sada u određenom broju slučajeva, tj samo ako su ispunjeni zadati uslovi ovih neobičnih transfera.

Dakle, nacionalni dres moći će da promene samo oni fudbaleri koji za prvu državu nisu nastupili na više od tri utakmice, a u vreme tih mečeva nisu bili stariji od 21 godine.

Takođe, potrebno je da u istom tom periodu nisu učestvovali na Svetskom prvenstvu ili na šampionatu neke od konfederacija (Euro, Kopa Amerika, Afrički kup nacija…) i da je od poslednjeg meča u staroj reprezentaciji prošlo najmanje tri godine.

Potrebno je i da su u vreme dok su nastupali za sadašnju reprezentaciju imali državljanstvo države za koju žele nastupati.

U vezi s tim, FIFA je odlučila i da igrač može da se vrati nastupima za staru reprezentaciju u slučaju da nije debitovao za novoizabranu. Izmenjen je i kriterijum prema kome igrači mogu da promene državljanstvo ukoliko nisu igrali za matičnu zemlju. Ako se igrač preselio u drugu državu pre desete godine života mora imati prebivalište u novoj zemlji najmanje 36 meseci. Ako se preselio između desete i 18-e onda mora u toj novoj zemlji da živi najmanje pola decenije. Isto važi i za one koji su zemlju promenili posle punoletstva.

Do sada je promena nacionalnog dresa bila moguća jedino ako igrač u seniorskoj konkurenciji nije odigrao takmičarski meč za sadašnju reprezentaciju, a do ovog revolucionarnog zaokreta došlo je zbog igrača Barselone Munira El Hadadija koji je želeo da nastupa za Maroko na Svetskom prvenstvu u Rusiji, a to mu nije bilo omogućeno pošto je 2014. odigrao 13 minuta za Španiju.

On se žalio Sudu za sportsku arbitražu (CAS) koji je presudio protiv njega, ali novom odlukom FIFA ispunjava uslove da igra za Maroko, jer je od njegovog podslednjeg nastupa za Španiju prošlo tri godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Srbija pobedila Kipar u prijateljskom meču

Fudbaleri Srbije pobedili su večeras u gostima u Larnaki selekciju Kipra sa 1:0, u prijateljskom meču. Strelac pobedonosnog gola bio je Sergej Milinković-Savić u sedmom minutu.

Đere u drugom kolu turnira u Majamiju

Laslo Đere plasirao se u drugo kolo turnira mesters serije u Majamiju, pošto je danas na startu savladao Kineza Čak Lam Vonga u dva seta, sa 7:5, 7:6 (7:3).