Ukrajinci stavili mapu sa Krimom na reprezentativni dres, Rusija ovaj potez smatra "očajničkim"

Tenzije između Rusije i Ukrajine proširile su se i na fudbal, a ruski zvaničnici i poslanici osudili su dizajn dresa ukrajinske reprezentacije za ovogodišnje Evropsko prvenstvo.
Ukrajinci su na dres stavili mapu svoje zemlje uključujući i Krim, poluostrvo koje je Rusija anektirala 2014. godine.
 
"Verujemo da će konture mape Ukrajine dati snagu igračima, pošto će se boriti za celu Ukrajinu. A cela Ukrajina, od Sevastopolja i Simferopolja do Kijeva, od Donjecka i Luganska do Užgoroda, podržavaće ih u svakom meču", rekao je predsednik Fudbalske federacije Ukrajine Andrij Pavelko.
 
 
Pavelko je član Izvršnog odbora UEFA, koja je odobrila dres.
 
"Uefa je odobrila dres ukrajinske reprezentacije (i svih ostalih timova) za EURO 2020, u skladu sa važećim propisima o opremi", navode iz Evropske fudbalske unije.
 
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ubrzo je reagovala komentarišući novi dres Ukrajine kao "očajnički gest".
 
Ona je prokomentarisala i natpis na dresu: "Slava Ukrajini, slava junacima" ističući da su tu krilaticu koristili ukrajinski nacionalisti, od kojih su se neki protiv Sovjetskog saveza borili na strani nacista u Drugom svetskom ratu.
 
Novi dres reprezentacije Ukrajine zasmetao je i nekim ruskim poslanicima.
 
Član donjeg doma ruskog parlamenta Dimitrij Sviščev takođe je osudio dres Ukrajine smatrajući da isti uvlači sport u politiku.
 
"Sportska borilišta nisu mesto za političke izjave", smatra Svišćev.
 
Drugi ruski poslanik bivši profesionalni bokser Nikolaj Valiev takođe je ukrajinski dres osudio kao "nepriličan pokušaj politizacije sporta".
 
"Oni mogu da sanjaju šta god žele, ali Krim je deo Ruske Federacije i o tome nema diskusije", navodi poslanik.
 
Ukrajina i Rusija su se kvalifikovale na Evropsko prvenstvo, ali prema pravilima Uefe, te dve nacionalne selekcije ili klubovi iz tih zemalja ne mogu na žrebu biti izvučeni zajedno u istu grupu.
  • Србин

    07.06.2021 13:53
    Руси да ураде исто, нека ставе карту са контурама Руске Федерације (у чијем је саставу и Крим) и проблем решен.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Predrag Stojaković u Fiba "Kući slavnih"

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Predrag Stojaković biće primljen u "Kuću slavnih" Međunarodne košarkaške federacije (Fiba) u klasi 2024, saopštio je danas Košarkaški savez Srbije.

Kecmanović eliminisan sa turnira u Madridu

Miomir Kecmanović nije uspeo da se plasira u treće kolo mastersa u Madridu, pošto je posle dva seta poražen od šestog tenisera sveta Norvežanina Kaspera Ruda 4:6, 1:6.

Odbojkaši Crvene zvezde šampioni Srbije

Odbojkaši Crvene zvezde osvojili su titulu prvaka Srbije, pošto su večeras na svom terenu u petom meču finalne serije pobedili Partizan sa 3:0 (25:23, 25:18, 25:18).