VIDEO: Na današnji dan pre 20 godina najneverovatnija teniska priča je dobila srećan kraj

Pre tačno 20 godina, 9. jula 2001. godine, Goran Ivanišević podigao je trofej namenjen osvajaču Vimbldona.
Taj momenat ostaće upamćen kao kruna jedne od najlepših priča u istoriji tenisa. Pobeda nad Patrikom Rafterom u finalu sa 6:3, 3:6, 6:3, 2:6, 9:7 samo je deo toga.
 
Ivanišević je na Vimbldon došao kao 125. igrač sveta, zahvaljujući specijalnoj pozivnici. Simpatični Splićanin imao je već tri vimbldonska finala iza sebe i tri poraza u njima. 
 
Na taj Vimbldon 2001. godine došao je nakon strmoglavog pada na rang list usled problema sa ramenom. Ostaće upamćeno da je samo pola godine ranije, na turniru u Brajtonu, sa turnira ispao usled "nedostatka rekvizita" - tri reketa je razbio u tri seta. 
 
"Barem će me kada završim sa tenisom pamtiti po nečemu... Reći će: 'Eno ga onaj lik što nikada nije osvojio Vimbldon, ali je razbio sve svoje rekete'", ispričao je kasnije Ivanišević za AP. Ispostaviće se da nije bio u pravu.
 
 
Na svom vimbldonskom putešestviju pobedio je Karlosa Moju, Endija Rodika, Marata Safina, Frederika Jonsona, Grega Rusedskog. A onda je došlo polufinale protiv Tima Henmana, u kog je Velika Britanija ulagala nade da bi mogao da osvoji Vimbldon.
 
I taj meč između Ivaniševića i Henmana pamti se i zbog toga što se partija igrala tri dana. Duel je počeo u petak i u momentima kada nije išlo najbolje za Ivaniševića došla je kiša i prekinula meč. U subotu se Ivanišević vratio u meč, a onda ga je opet prekinula kiša, samo da bi Splićanin na kraju slavio u nedelju, kada je trebalo da se igra finale.
 
Embed from Getty Images
 
Zbog toga što je polufinalni meč završen u nedelju, finale je pomereno za ponedeljak, što je upamćeno kao "People's Monday". Ivaniševića je u finalu čekao Patrik Rafter i taj meč, koji će igraču za specijalnom pozivnicom doneti prvu grend slem titulu, trajao je više od tri sata. 
 
Sve ono što je došlo posle toga bio je happy end, još jedna stavka u prilog tome zbog čega sport ume da bude neverovatan. Ivanišević je bio svuda, na naslovnim stranama svih svetskih medija, čak su mu i urednici ozbiljnih političkih magazina posvećivali svoje uvodnike.
 
 
U moru tekstova izdvaja se i onaj koji je objavljen deceniju nakon Ivaniševićevog osvajanja Vimbldona. U pitanju je tekst Borisa Dežulovića "Smisao života u četiri meč lopte", koji poprilično lako može da bude predložak za odličan sportski film. Na producentima je samo da namirišu lovu. Tekst možete da pročitate na OVOM LINKU.
  • Vladimircns

    09.07.2021 22:39
    Čitava njegova karijera se zasnivala na servisu, jednom rečju nekompletan igrač. Imao je sreće da u tom trenutku nije bilo nekog Đokovića, verovatno ne bi ni prvo kolo prošao. Toliko o tome...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.