Italija je šampion Evrope u fudbalu

Fudbalska reprezentacija Italije postala je večeras šampion Evrope, pošto je u finalu u Londonu posle izvođenja jedanaesteraca pobedila Englesku sa 3:2.
Posle regularnog dela i produžetaka bilo je nerešeno, 1:1.  Gol za Englesku postigao je Luk Šo, a izjednačio je Leonardo Bonuči. 
 
Engleska je povela već u drugom minutu golom Šoa. Posle kornera Italije Engleska je izvela kontranapad, Kejn je dodao do Kirana Tripijea, a on je asistirao do Šoa, koji je iz voleja poslao loptu u bliži ugao pored golmana Donarume. To je najbrži gol u istoriji finala evropskih prvenstava.
 
Italija je pokušala da uzvrati, ali je Lorenco Insinje iz slobodnog udarca u osmom minutu šutirao preko gola. Posle toga engleski tim je imao inicijativu i više loptu, ali nije bilo pravih prilika sve do 35. minuta kada je zapretila Italija.
 
Federiko Kjeza se posle solo prodora oslobodio čuvara, ali je šutirao pored stative. Odmah na drugoj strani veliku priliku imali su Englezi kada je Šo centrirao pred gol, ali je odbrana Italije dobro intervenisala.
 
Italija se u završnici poluvremena oslobodila pritiska i igralo se više na polovini Engleske, čiji su fudbaleri bili sigurni u odbrani. U prvom minutu nadoknade Italija je imala prvi šut u okvir gola, kada je pokušao Marko Verati, ali je golman Pikford uhvatio loptu.
 
Drugo poluvreme počelo je šansom Engleske, kada je u duelu sa Bonučijem i Đorđom Kjelinijem pred golom Italije pao Rahim Sterling, a sudija Bjorn Kujpers procenio je da to nije bio jedanaesterac.
 
Posle toga Italija je kontrolisala igru i napadala. U 51. minutu iz slobodnog udarca pokušao je Insinje, ali je poslao loptu pored gola. Pet minuta kasnije posle centaršuta Šoa, Megvajer je glavom zahvatio loptu i poslao preko gola.
 
Na drugoj strani šansa je bila u 57. minutu, šutirao je Kjzea, Tripije je odbio loptu samo do Insinjea, koji je šutirao iz mrtvog ugla, ali je Pikford dobro odbranio. Pikford je i u 62. minutu dobro odbranio svoj gol, kada je šutirao Kjeza.
 
Gol za izjednačenje postigao je Leonardo Bonuči u 67. minutu.
 
 
Utakmica je završena 1:1, rezultat se nije promenio ni posle produžetaka, pa su izvođeni jedanaesterci.
 
U prvoj seriji Domeniko Berardi je bio precizan za vođstvo Italije, a izjednačio je kapiten Engleske Hari Kejn. Golman Engleske Džordan Pikford je zatim odbranio penal Andrei Belotiju, a Engleska je povela golom Harija Megvajera.
 
Italija je izjednačila golom Bonučija, a zatim je Markus Rašford pogodio stativu. U četvrtoj seriji Federiko Bernardeski bio je precizan za Italiju, a zatim je golman Đanluiđi Donaruma odbranio penal Džejdonu Sanču.
 
Engleski golman Pikford je posle toga odbranio penal Žoržinju, a zatim je Donaruma odbranio šut Bukaju Saki i doneo titulu svom timu.
 
 
To je druga titula prvaka Evrope za Italiju, posle 1968. godine, kada su "azuri" trijumfovali kao domaćini. Italija je tada u finalu u dvomeču pobedila Jugoslaviju (1:1, 2:0).
 
Donaruma najbolji igrač EP
 
Golman Italije Đanluiđi Donaruma proglašen je za najboljeg igrača Evropskog prvenstva.
 
Donaruma je večeras u finalu bio najzaslužniji za pobedu protiv Engleske, pošto je odbranio jedanaesterce Džejdonu Sanču i Bakaju Saki.
  • Andrija Šrek

    12.07.2021 10:00
    ...
    Ako ćemo baš detaljno, glavni krivac za poraz u penal seriji je Southgate! Pa ne daje se igračima od 19-20 godina da šutiraju ključne penale! Ne daje se da šutiraju penale igrači koji su 2 minuta pre toga ušli u igru i nisu se ni sastavili s loptom! Itd.
  • BoraT

    12.07.2021 02:04
    Italijanima se mora priznati da imaju najlepseg kapitena. Maneken. I da, neka se drze fudbala, nije tenis za njih
  • Lala

    12.07.2021 00:24
    Čestitam
    Forzza Italija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Srbija pobedila Kipar u prijateljskom meču

Fudbaleri Srbije pobedili su večeras u gostima u Larnaki selekciju Kipra sa 1:0, u prijateljskom meču. Strelac pobedonosnog gola bio je Sergej Milinković-Savić u sedmom minutu.

Đere u drugom kolu turnira u Majamiju

Laslo Đere plasirao se u drugo kolo turnira mesters serije u Majamiju, pošto je danas na startu savladao Kineza Čak Lam Vonga u dva seta, sa 7:5, 7:6 (7:3).