Beloruska atletičarka traži azil u ambasadi Austrije u Tokiju

Atletičarka Kriscina Cimanuska izjavila je danas da je njen život ugrožen u rodnoj Belorusiji i tražila je azil u ambasadi Austrije u Tokiju, gde se nalazi na Olimpijskim igrama.
"Bila sam pod pritiskom. Pokušavaju da me nasilno izvedu iz zemlje, bez mog dopuštenja", rekla je ona u video poruci koju je snimila i postavila na društvene mreže.
 
Tražila je pomoć od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).
 
Cimanuskaja, koja bi u ponedeljak trebalo da učestvuje u trci na 200 metara, kritikovala je zvaničnike beloruskog olimpijskog tima na svom Instagram profilu. Navela je, između ostalog, da je uvrštena u štafetu 4x400 metara, iako do sada nikada nije učestvovala u toj disciplini.
 
Njoj u zaštitu stala je fondacija Solidarnost za sport Belorusije, koja je saopštila da se ona plaši prisilne deportacije u Minsk.
 
Dodaje se da je kampanja koja se vodi protiv nje "prilično ozbiljna" i da je to jasan signal da će njen život biti ugrožen u Belorusiji, izjavio je portparol organizacije Aleksander Opejkin za agenciju AP.
 
AP je preneo da je Cimanuska alarmirala japansku policiju na aerodromu Haneda i da se nije ukrcala na avion za Istanbul.
 
MOK, koji je u sporu sa Olimpijskim komitetom Belorusije, saopštio je da je intervenisao i da traži izlaz iz situacije, kao i pojašnjenje.
 
Cimanuska je odvedena na bezbednu lokaciju i tražiće azil u ambasadi Austrije, rekao je Opejkin.
 
 
 
  • Zorica

    02.08.2021 11:53
    @Marina
    Potpuno tačno!
    Živim u jednom gradiću u centru Vojvodine.
    Šta da kažem...
    Pola stanovnika NE ZNA službeni jezik zemlje u kojoj žive, a puno onih koji ga znaju NE ŽELI da ga govori.
    Gradić je opusteo jer su se mnogi masovno iselili...
    Znate i sami gde...
    Samo kažem jer živim u tom gradiću i znam kako je.
    Tuga.
  • Džizis

    02.08.2021 07:15
    @marina
    Zasto mislis na Vojvodinu, a kazes sever srbije??? Nisam autonomas ali mi takve stvari sve vise smetaju od ljudi koji su zakuvali rat u exYU i bili najveci krvnici, a sakrivaju se iza zastave svoje zemlje kao patriote.
  • ja

    02.08.2021 00:20
    Kad ti je zivot ugrozen ides bilo gde. Sto nije trazila azil u Japanu? Zasto bas u Austriji? Ako je drze kao taoca kako su je
    pustili da se takmici....

    Jbt,ja cu lepo da trazim azil u Norveškoj . Ugrozen mi je zivot u Srbiji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.

Porter doživotno suspendovan iz NBA lige

Američka košrakaška NBA liga danas je doživotno suspendovala igrača Toronta Džonteja Portera zbog odavanja poverljivih informacija sportskim kladinicama i klađenja na utakmice.