Beloruska atletičarka doputovala u Beč, kasnije nastavlja put u Poljsku

Beloruska atletičarka Kristina Cimanovskaja doputovala je u Beč, nakon što joj je prethodno Poljska odobrila humanitarnu vizu.
Vadim Krivošejev, predstavnik Fondacije za sportsku solidarnost Belorusije, rekao je da je ona u glavni grad Austrije doputovala na savet poljskih vlasti.
 
"Odluku o promeni rute i sletanju u Beč donela je poljska strana iz bezbednosnih razloga. Nakon sletanja u Beč, očekuje se da će Cimanovskaja krenuti ka Varšavi kasnije danas", rekao je on za AP.
 
Cimanovskaja je azil u Poljskoj zatražila zbog navodnog nasilnog pokušaja predstavnika Olimpijskog komiteta Belorusije da je vrate kući sa Olimpijskih igara u Tokiju.
 
Ona je pre spornog leta pozvala japansku policiju, koja joj je pomogla da se ne ukrca na avion, koji je trebalo da je vrati u Belorusiju.
 
Beloruskinja je prethodno kritikovala zvaničnike olimpijskog tima na svom Instagram profilu, žaleći se na odluku da bude deo štafete 4×400 metara, iako do sada nije učestvovala u toj disciplini. U intervjuu agenciji AP ona je rekla da bi u slučaju povratka kući morala da se suoči sa nekim oblikom kazne, a uverena je i da će biti izbačena iz reprezentacije.
 
"Veoma bih volela da nastavim svoju sportsku karijeru, jer imam samo 24 godine, a imala sam planove za još dva nastupa na Igrama. Ali za sada, jedino što me brine je moja bezbednost", rekla je ona.
 
Izrazila je zabrinutost i za njene roditelje, koji su ostali u Belorusiji, dok je njen muž napustio zemlju.
 
Američki državni sekretar Entoni Blinken osudio je pokušaj beloruskih zvaničnika da prisilno vrate Cimanovskaju u Belorusiju, kao "još jedan čin transnacionalne represije".
 
Beloruski olimpijski komitet 25 godina vode predsednik Aleksandar Lukašenko i njegov sin Viktor. I jednom i drugom je Međunarodni olimpijski komitet zabranio da prisustvuju Olimpijskim igrama u Tokiju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Porter doživotno suspendovan iz NBA lige

Američka košrakaška NBA liga danas je doživotno suspendovala igrača Toronta Džonteja Portera zbog odavanja poverljivih informacija sportskim kladinicama i klađenja na utakmice.

Cicipas osvojio masters u Monte Karlu

Grčki teniser Stefanos Cicipas osvojio je danas masters u Monte Karlu, pošto je u finalu pobedio 10. tenisera sveta Norvežanina Kaspera Ruda sa 2:0 po setovima 6:1, 6:4.