FOTO, VIDEO: Svečanom ceremonijom završene 32. Olimpijske igre u Tokiju

Svečanom ceremonijom u Tokiju danas su završene 32. Olimpijske igre, na kojima je učestvovalo oko 11.000 sportista, u jeku pandemije zbog koje je publici bio zabranjeno prisustvo takmičenjima.
Ceremonija pod nazivom "Svetovi koje delimo", počela je unošenjem japanske zastave na stadion i izvođenjem himne domaćina.
 
Zastavu Srbije nosila je olimpijska šampionka karatistkinja Jovana Preković. Posle nosioca zastava, na teren Olimpijskog stadiona izašli su sportisti, predstavnici reprezentacija učesnica. Svi su bili dobro raspoloženi, igrali su, fotografisali se i snimali i mahali zastavicama.
 
Kada su sportisti izašli, ispaljen je vatromet, a iznad stadiona pojavili su se olimpijski krugovi, posle čega je počeo muzički i plesni program, a prvo je na scenu izašao di džej Macunaga. Tokio skaj peredajs orkestar izveo je poznate numere, uz koje i "Odu radosti", u džez i ska aranžmanima.
 
 
Po završetku tog segmenta, izvedena je himna Grčke, postojbine Olimpijskih igara i grčka zastava je podignuta na jarbol. Posle toga dodeljene su medalje pobednicima u maratonu, u obe konkurencije. Kenijka Peres Džepčirčir osvojila je zlatnu medalju, njena sunarodnica Brigid Kosgei srebrnu, a Amerikanka Moli Sejdel bronzanu.
 
Kenijski maratonac Eliud Kipčoge odbranio je olimpijsko zlato, srebrnu medalju osvojio je Holanđanin Abdi Nageje, a bronzanu Belgijanac Bašir Abdi.
 
Organizatori su zatim kompilacijom video snimaka odali priznanje za 71.000 volontera koji su pomogli u radu, a zatim su pomenuli i navijače koji nisu mogli da prisustvuju takmičenju. Program je nastavljen uz japanske tradicionale plesove i prikazani su video zapisi koji prikazuju festivale i japanske pejzaže.
 
 
Posle toga intonirana je japanska himna, a zatim je guvernerka Tokija Juriko Koike predala olimpijsku zastavu predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasu Bahu, a on gradonačelnici Pariza En Idalgo, gradu domaćin narednih Igara 2024. godine.
 
Video zapisom je zatim predstavljen Pariz uz učešće BMX biciklista koji su se vozili gradom, a na Ajfelovom tornju viorila se velika zastava domaćina Igara 2024. 
 
Sa prepunog pariskog Trokadera uključili su se osvajači medalja iz Tokija, predsednik Francuske Manuel Makron je pozdravio sve u Tokiju uz olimpijski moto - "Brže, više, jače, zajedno".
 
Predsednica Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Seiko Hašimoto rekla je da su ove Igre inspirisale mnoge i dale nadu za budućnost.
 
"Večeras se spušta zastava na Igre, uzbuđenje i inspiracije, pomognute svakim sportistom. Igre su održane u sred ozbiljne pandemije, izražavam duboku zahvalnost svima u medicinskim službama koji su podržali i doprineli uspešnom održavanju", rekla je ona.
 
"Sportska takmičenja u prethodnih 17 dana su nas insprisala, dala snagu i pokazala nadu za budućnost. Zahvalna sam svim sportistima, volonterima. Iako se Igre zatvaraju, otvaraju se nova vrata. Nadam se da ćemo vas ponovo ugostiti jednoga dana", dodala je Hašimoto.
 
 
Predsednik MOK Tomas Bah rekao je da Igre u Tokiju ne bi bile održane bez jedinstva svih u organizaciji, sponzora, emitera.
 
"Prethodnih dana oduševljavali ste nas vašim sportskim dostignućima i izvrsnošću, stvarali ste magiju ovih Olimpijskih igara, išli ste brže, ižli ste više, bili ste jači, zato što ste stajali u solidarnosti. Takmičili ste se žestoko ali ste živeli zajedno pod istim krovom i to je snažna poruka solidarnosti i mira. U ovim teškim vremenima vi ste dali najdragoceniji poklon svetu i nadu", naveo je Bah.
 
"Sport se vratio na glavnu pozornicu, milijarde ljudi širom sveta ujedinile su emocije. To nam daje nadu i veru za bolju budućnost. Olimpijske igre u Tokiju su Igre nade, solidarnosti i mira. Vi ste najbolji sportisti sveta i mogli ste da ostvarite olimpijski san samo zahvaljujući tome što je Japan pripremio scenu da na njoj zablistate. Japanski narod može da bude ponosan na sve što je uradio, u ime sporista hvala Tokio, hvala Japan", dodao je.
 
On je zahvalio volonterima na velikom trudu i zatim je objavio 32. Olimpijske igre zatvorenim.
 
Organizatori su muzičkom tačkom podsetili na prethodne Igre u Tokiju, 1964. godine, a olimpijski plamen je ugašen. Posle toga najavljene su Paraolimpijske igre, koje počinju za dve nedelje u Tokiju.
 
 
Olimpijske igre počele su 23. jula, godinu dana kasnije od planiranog i održane su bez prisustva publike zbog pandemije korona virusa.
 
Srpski sportisti osvojili su rekordnih devet medalja, od čega tri zlatne. Zlato su osvojili vaterpolisti, Jovana Preković u karateu i Milica Mandić u tekvondu. Srebro je osvojio Damir Mikec u streljaštvu, dok su bronze doneli basketaši, Tijana Bogdanović u tekvondu, strelac Milenko Sebić, rvač Zurabi Datunašvili i odbojkašice.
 
Takmičenje su obeležili američka atletičarka Alison Filiks, koja je osvojila 11. olimpijsku medalju u karijeri, kao i njen sunarodnik plivač Kejleb Dreksler, koji je u Tokiju osvojio pet zlatnih medalja.
 
Takođe, u centru pažnje bila je i američka gimnastičarka Simon Bajls, koja je osvojila dve medalje u Tokiju, nakon što je propustila veći deo takmičenja zabrinuta zbog zabrinutosti za svoje mentalno zdravlje.
 
 
Igre su obeležili i italijanski sprinteri predvodjeni Lamontom Marselom Džejkobsom. On je osvojio zlato u trci na 100 metara i pomogao ekipi da trijumfuje u štafeti 4 x 100 metara.
 
Najbolji plasman na tabeli medalja ostvarili su takmičari iz Sjedinjenih Američkih Država sa 39 zlatnih medalja, jednom više od Kine. SAD su osvojile ukupno 113 medalja, a Kina 88.
 
Naredne Olimpijske igre počinju za 1.083 dana u Parizu.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Srbija pobedila Kipar u prijateljskom meču

Fudbaleri Srbije pobedili su večeras u gostima u Larnaki selekciju Kipra sa 1:0, u prijateljskom meču. Strelac pobedonosnog gola bio je Sergej Milinković-Savić u sedmom minutu.

Đere u drugom kolu turnira u Majamiju

Laslo Đere plasirao se u drugo kolo turnira mesters serije u Majamiju, pošto je danas na startu savladao Kineza Čak Lam Vonga u dva seta, sa 7:5, 7:6 (7:3).