Rikardo pobedio u Monci, Verstapen i Hamilton nakon incidenta završili trku

Vozač Meklarena Danijel Rikardo ostvario je danas pobedu u šampionatu Formule 1, na trci za Veliku nagradu Italije, i tako je britanskom timu doneo prvu pobedu nakon 2012. godine.
Australijancu je ovo osma pobeda u u karijeri vozača Formule 1, a na drugom mestu je završio njegov timski kolega Lando Noris.
 
Treće mesto pripalo je, posle kazne Serhija Peresa iz Red Bula, Valteriju Botasu (Mercedes), četvrti je završio Šarl Lekler (Ferari), a Peres je na kraju završio peti.
 
Bodove su osvojili još Karlos Sainc (Ferari), Lens Strol (Aston Martin), Fernando Alonso (Alpin), Džordž Rasel (Vilijams) i Esteban Okon (Alpin).
 
Već u prvoj krivini vođstvo u trci preuzeo je Rikardo, dok je iza aktuelni svetski šampion Hamilton došao do trećeg mesta i, prilikom napada za drugo mesto, za kratko je sišao sa staze, što je bilo dovoljno da Noris vrati poziciju.
 
U istom krugu viđen je incident između vozača Ferarija Sainca i Alfa Romea Antonija Đovinacija, prilikom kojeg je Italijan ostao bez prednjeg krila na bolidu.
 
Đovinaci je kasnije kažnjen sa obaveznim zaustavljanjem od pet sekundi, zbog nebezbednog povratka na stazu.
 
Od nastupa na trci i pre početka odustao je vozač Alfa Taurija Juki Cunoda, zbog problema sa bolidom, a ubrzo nakon početka trke odustao je i njegov timski kolega Pjer Gasli.
 
Okon je kažnjen sa pet sekundi stajanja, zbog kontakta prilikom borbe za 12. mesto sa Sebastijanom Fetelom iz Aston Martina.
 
U 23. krugu prvi od vodećih u boks je otišao prvoplasirani Rikardo, a krug kasnije za njim je otišao i Verstapen, koji je zbog greške mehaničara ostao 11,1 sekund u boksu.
 
Hamilton je u istom krugu pretekao Norisa, a krug kasnije i on je otišao u boks, i zadržao se 4,2 sekunde, što je bilo dovoljno da izadje iza Norisa, i tik uz Verstapena.
 
Prilikom izlaska na stazu u 26. krugu došlo je do kontakta njih dvojice, a Verstapenov bolid je tada odskočio od ivičnjaka i popeo se na Hamiltonov, što je značilo kraj trke za prvog i drugog u generalnom plasmanu.
 
Na stazu je izašlo sigurnosno vozilo, koje je u 31. krugu napustilo stazu u Monci.
 
Nakon restarta, drugo mesto od Leklera preuzeo je Noris, a ubrzo su Leklera pretekli Peres i Botas.
 
Kaznu od dodatnih pet sekundi na vreme do kraja trke dobili su Peres (zbog greške kod preticanja Leklera) i vozač Hasa Nikita Mazepin. Mazepin je devet krugova pre kraja parkirao bolid van staze i završio trku.
 
Verstapen je zadržao prednost u generalnom plasmanu (226,5), u odnosu na Hamiltona (221,5 bodova).
 
Naredna trka u šampionatu vozi se 26. septembra za Veliku nagradu Rusije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Srbija pobedila Kipar u prijateljskom meču

Fudbaleri Srbije pobedili su večeras u gostima u Larnaki selekciju Kipra sa 1:0, u prijateljskom meču. Strelac pobedonosnog gola bio je Sergej Milinković-Savić u sedmom minutu.

Đere u drugom kolu turnira u Majamiju

Laslo Đere plasirao se u drugo kolo turnira mesters serije u Majamiju, pošto je danas na startu savladao Kineza Čak Lam Vonga u dva seta, sa 7:5, 7:6 (7:3).