Preminuo proslavljeni košarkaški trener Dušan Duda Ivković

Proslavljeni srpski trener Dušan Duda Ivković preminuo je u 78. godini.
Vest je potvrdio prvi čovek Radničkog sa Crvenog krsta.
 
"U šest časova i 50 minuta Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posledica vode u plućima i herpesa", rekao je kratko Goran Kalinić za Sport Klub.
 
Ivković je rođen u Beogradu 29. oktobra 1943. godine i bio je jedan od najuspešnijih košarkaških trenera svih vremena.
 
Svakako najuspešniji selektor košarkaške reprezentacije na šampionatima Evrope na kojima je osvajao medalje u Zagrebu 1989, Rimu 1991. i Atini 1995. Bio je i selektor od 2008. do 2013. godine, osvojio je za to vreme srebro na Evropskom prvenstvu i bio je četvrti na Svetskom prvenstvu 2010. Ukupno je vodeći nacionalnu selekciju osvojio tri evropska zlata i jedno srebro, jedno svetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi.
 
Na klupskom nivou osvajao je Evroligu (dva puta), kup Radivoja Koraća, Kup Rajmonda Saporte, ULEB kup, bio je sa svojim klubovima šampion Jugoslavije, Grčke i Rusije, u istim zemljama osvajao je i Kup i Superkup takmičenja.
 
Kao košarkaš je igrao na poziciji beka, a kao trener je vodio Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes.
 
Trenersku karijeru završio je 2016. godine, vodio je revijalni meč u znak oproštaja protiv Olimpijakosa 20. septembra 2017. godine.
  • Salamander

    16.09.2021 14:32
    Dlava mu i hvala!
    On je shvatao harmonije
  • Nikola

    16.09.2021 13:50
    Počivaj u miru legendo. Iskreno saučešće porodici.
  • NN

    16.09.2021 12:26
    Hvala za sve legendo, mnogo si nas zaduzio i puno radosti doneo. Slava mu, klasa je vecna!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Verstapenu pol pozicija u Džedi

Vozač Red Bula Maks Verstapen osvojio je danas prvo mesto u kvalifikacijama i obezbedio pol poziciju na trci Formule 1 u Saudijskoj Arabiji.