Hamilton slavio u Kataru i smanjio razliku u generalnom plasmanu

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas na trci Formule 1 za Veliku nagradu Katara i, dve trke pre kraja, smanjio razliku u šampionatu za vodećim Maksom Verstpaneom iz Red Bula na osam bodova.
Britanac je tako upisao drugu uzastopnu pobedu u šampionatu, dok je drugi kroz cilj sa najbržim krugom prošao Verstapen.
 
Na pobednički podijum popeo se i vozač Alpina Fernando Alonso, kojem je ovo prvi podijum posle 2014. godine i trke za Veliku nagradu Mađarske.
Četvrto mesto zauzeo je vozač Red Bula Serhio Peres, peti je trku završio Esteban Okon iz Alpina, a šesti je kroz cilj prošao Lens Strol iz Aston Martina.
 
Vozači Ferarija Karlos Sainc i Šarl Lekler zauzeli su sedmu, odnosno osmu poziciju, Lando Noris iz Meklarena je završio na devetom mestu, a jedan bod je osvojio Sebastijan Fetel iz Aston Martina.
Verstapen je pre trke kažnjen pomeranjem za pet pozicija, zbog toga što u kvalifikacijama nije usporio nakon što su bile istaknute dvostruke žute zastave, pa je trku krenuo sa sedmog mesta.
 
Hamilton je nakon starta uspeo da zadrži prvo mesto, drugu poziciju preuzeo je Alonso od Pjera Gaslija iz Alfa Taurija, dok je za tri pozicije napredovao Verstapen. Već u četvrtom krugu Verstapen je obišao Gaslija, a krug kasnije i Alonsa.
 
Većih uzbuđenja nije bilo sve do prve zamene guma, koju je obavio Verstapen u 18. krugu. On je prešao na tvrde pneumatike, a na stazu je izašao tik ispred Alonsa.
 
Odmah zatim u boks je otišao Hamilton, koji se na stazu vratio sa prednošću od preko 10 sekundi nad drugoplasiranim.
 
Alonso je u 24. krugu otišao na zamenu guma, vratio se na osmo mesto, a u 29. krugu na stazi ga je obišao vozač Red Bula Peres.
 
U 33. krugu tada trećeplasiranom Botasu pukao je zadnji levi pneumatik, ali je uspeo da dodje do boksa, u kojem mu je zamenjeno i prednje krilo.
 
Verstapen je na drugo stajanje otišao u 42. krugu, a zatim su za njim otišli i Hamilton i Peres.
 
Prvo odsutajanje na trci viđeno je u 51. krugu, kada se povukao Botas. U završnici porbleme sa pucanjem guma imali su vozači Vilijamsa Džordž Rasel i Nikolas Latifi.
 
Kanadski vozač je morao da parkira bolid van staze, a dva kruga pre kraja zbog tog incidenta uvedeno je virtuelno vozilo bezbednosti.
 
Verstapen je to iskoristio i otišao na meke gume, pa je tako došao do dodatnog boda.
 
U generalnom plasmanu Verstapen vodi sa 351,5 bodom, dok je Hamilton posle 102. pobede u karijeri na učinku od 343,5 bodova.
 
Ovo je bila prva trka u istoriji Formule 1 koja je održana u Kataru, a naredna se vozi 5. decembra za Veliku nagradu Saudijske Arabije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Verstapenu pol pozicija u Džedi

Vozač Red Bula Maks Verstapen osvojio je danas prvo mesto u kvalifikacijama i obezbedio pol poziciju na trci Formule 1 u Saudijskoj Arabiji.