Mesi osvojio rekordnu sedmu Zlatnu loptu

Fudbaler Pari Sen Žermena Argentinac Lionel Mesi osvojio je večeras u Parizu Zlatnu loptu za najboljeg fudbalera sveta u izboru Frans fudbala.
Na ceremoniji u pariskom pozorištu Šatle Mesiju je uručena rekordna sedma zlatna lopta koju ugledni francuski magazin dodeljuje najboljem fudbaleru godine.
 
Mesi je ove godine osvojio Kup kralja sa Barselonom i Kup Amerike sa reprezentacijom Argentine, prvi za selekciju posle 28 godina. Napustio je Barselonu na kraju sezone i prešao je u Pari Sen Žermen.
Drugo mesto zauzeo je napadač Bajerna iz Minhena Robert Levandovski. 
 
Frans fudbal je nekoliko sati uoči početka dodele ustanovio dve nove nagrade, za najboljeg golgetera i najbolji klub. 
 
Nagradu za najboljeg strelca osvojio je Levandovski, a najbolji klub je Čelsi, koji je osvojio Ligu šampiona.
Poljski fudbaler je 2021. godine odigrao 54 utakmice, postigao 64 gola i imao je devet asistencija i osvojio Bundesligu i Superkup Nemačke. On je ove godine osvojio Zlatnu kopačku, za najboljeg strelca Evrope sa 41 golom u Bundesligi, čime je oborio 49 godina star rekord Gerda Milera.
 
U izboru za najboljeg fudbalera sveta treći je bio igrač Čelsija Žoržinjo. On je osvojio Ligu šampiona sa Čelsijem i Evropsko prvenstvo sa reprezentacijom Italije.
 
Napadač Real Madrida Karim Benzema bio je četvrti, fudbaler Čelsija Ngolo Kante zauzeo je peto mesto, a šesto mesto u izboru za najboljeg pripalo je igraču Mančester junajteda Kristijanu Ronaldu. Ronaldo je petostruki osvajač Zlatne lopte.
 
Napadač Liverpula Mohamed Salah bio je sedmi, fudbaler Mančester sitija Kevin De Brujne zauzeo je osmo mesto, a deveto i 10. mesto Kilijan Mbape i i golman Đanluiđi Donaruma iz Pari Sen Žermena.
 
Fudbaler Barselone, 19-godišnji Pedri osvojio je "Kopa" trofej koji se dodeljuje najboljem igraču uzrasta do 21 godine. On je za klub i reprezentaciju Španije, za koju je nastupao na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama u Tokiju, odigrao 73 utakmice.
 
Osvojio je Kup kralja sa Barselonom, a ovu sezonu počeo je samo osam dana pošto je završio prethodnu.
 
Iza Pedrija ostali su Džud Belingem iz Borusije Dortmund i igrač Bajerna iz Minhena Džamal Musijala.
 
Trofej "Jašin" za najboljeg golmana sveta dobio je Đanluiđi Donaruma, koji je sa reprezentacijom Italije ovog leta osvojio Evropsko prvenstvo i dobio nagradu za najboljeg igrača turnira.
 
Drugo mesto zauzeo je Eduard Mendi iz Čelsija, a treći je bio Jan Oblak iz Atletiko Madrida.
 
Zlatnu loptu za najbolju fudbalerku osvojila je španska reprezentativka Aleksija Puteljas iz Barselone. Sa katalonskim klubom osvojila je titule u Ligi šampiona i Primeri.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Srbija pobedila Kipar u prijateljskom meču

Fudbaleri Srbije pobedili su večeras u gostima u Larnaki selekciju Kipra sa 1:0, u prijateljskom meču. Strelac pobedonosnog gola bio je Sergej Milinković-Savić u sedmom minutu.

Đere u drugom kolu turnira u Majamiju

Laslo Đere plasirao se u drugo kolo turnira mesters serije u Majamiju, pošto je danas na startu savladao Kineza Čak Lam Vonga u dva seta, sa 7:5, 7:6 (7:3).