Ferštapen pretekao Hamiltona u poslednjem krugu i osvojio prvu titulu Formule 1

Vozač Red Bula Maks Ferštapen osvojio je titulu šampiona Formule 1 trijumfom na Velikoj nagradi Abu Dabija, poslednjoj trci sezone, preticanjem Luisa Hamiltona u poslednjem krugu.

Ferštapen je sezonu završio sa 395,5 bodova, osam više od Hamiltona, koji je bio na sigurnom putu do osme titule do šest krugova pre kraja, kada je na stazu izašlo bezbednosno vozilo jer je Nikolas Latifi udario u zid.

Usledila je kontroverzna odluka direkcije trke da na stazu pošalje bezbednosno vozilo, a ne da prekine trku, kao što je bio slučaj u sličnim situacijama ove sezone. Posle toga je odlučeno da se vozači koji imaju krug zaostatka ne vrate u isti krug, da bi se to poništilo pred poslednji krug, u kojem je holandski automobilista uspeo da pretekne sedmostrukog svetskog šampiona i osvoji titulu.

Na taj način, Ferštapen je prekinuo dominaciju Mercedesa u hibridnoj eri Formule 1, koja je trajala od 2014. godine, a takođe je postao prvi holandski šampion. 
 
Ujedno je i Hondi doneo prvu titulu još od 1991. godine, kada se na tronu našao Aerton Sene, i to baš u poslednjoj sezoni japanske kompanije u šampionatu.
 
On je ovu godinu završio sa 10 trijumfa, ukupno 17 podijuma, a na jedinoj trci koju je završio, a da nije bio na pobedničkom postolju, zauzeo je deveto mesto.
  • Nik

    14.12.2021 19:18
    Dobra je formula 1, samo što se stvari brzo menjaju, pa je nekima teže da se prilagode. I ovaj novi stil vožnje koji je uveo Ferštapen (zaletanje pred krivinu i izgurivanje protivnika sa staze) će dobiti odgovor naredne sezone.
  • boger

    12.12.2021 19:52
    Koga više briga?
    Liberty je konačno napravio NASCAR od F1. Tri sata reklama, piva i hot-dogova pa onda ko preživi sudar u poslednjem krugu. Vau, kako uzbudljivo!
  • Dudarim II

    12.12.2021 18:23
    Sramota
    Cela sezona je bila sramotna što se tiče suđenja… mlak i nikakv stav sudija prema vožnjama i poanšanju dva trenutno najjača tima i vozača… za one koji nisu gledali, isto koliko je šumaher zaslužio titulu ‘94, toliko je i verstapen zaslužio ove… cela sezona sramota za f1

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Zvezda osvojila ABA ligu

Košarkaši Crvene zvezde osvojili su ABA ligu, pošto su kao gosti u trećoj utakmici finala plej ofa pobedili Partizan sa 82:76 (20:18, 22:20, 17:14, 23:24) i finalnu seriju dobili sa 3:0.

Zverev osvojio masters u Rimu

Nemački teniser Aleksander Zverev osvojio je danas titulu na masters turniru u Rimu, pošto je u finalu pobedio Čileanca Nikolasa Jarija sa 6:4, 7:5.

Odbojkašice Srbije poražene od Brazila

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije izgubila je danas u Rio de Žaneiru od selekcije Brazila sa 0:3 (15:25, 19:25, 19:25), u četvrtoj utakmici Lige nacija.

Prva pobeda odbojkašica Srbije u Ligi nacija

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije zabeležila je prvu pobedu u ovogodišnjem izdanju Lige nacija, pošto je u drugom meču turnira u Rio de Žaneiru pobedila Tajland sa 3:0.