Teniski savez i Olimpijski komitet o Đokoviću: Farsa završena, politika pobedila sport

Teniski savez Srbije izrazio je razočaranje odlukom australijskog suda da se prvom igraču sveta Novaku Đokoviću ukine viza, uz ocenu da je politika pobedila sport.
"Farsa je završena. Teniski Savez Srbije izražava ogromno razočaranje ovakvom odlukom Australijskog suda. Politika je ovoga puta pobedila sport. Devetostrukom šampionu Australijan opena je uskraćeno pravo da zaigra na prvom grend slemu takmičenju sezone i pokuša da na sportskom terenu, na kome je nizao sve same pobede, 10. jubilarni put podigne pehar i osvoji 21. grend slem titulu", navodi se u saopštenju Saveza.
Tročlano veće Saveznog suda jednoglasno je danas odbilo žalbu Đokovića na ukidanje vize, pa je on deportovan iz Australije.
"Najbolji svetski teniser Novak Đoković je validno ispunio sve propisane zahteve i pravila organizatora Australijan opena i države domaćina za učešće na turniru, što je potvrđeno i odlukom suda iste zemlje. Međutim, usled političkih pritisaka, viza mu je onemogućena po osnovu 'javnog interesa'. Ovakvom odlukom jedino je svet ostao uskraćen da gleda Novakovu borbu za trofeje", piše u saopštenju.
 
"Mešanje politike u sport otvorilo je mnogo gorućih pitanja. Kakvu poruku šalje Australija, kao dvostruki organizator Olimpijskih igara, za treće domaćinstvo 2032. godine? Da za najboljeg svetskog tenisera ne važi sveto olimpijsko pravilo - važno je učestvovati", dodaje se.
 
Savez je naveo da izostanak reakcija tokom čitavog slučaja Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) i Međunarodne teniske federacije (ITF), kao i vodećih sportskih svetskih institucija, "nameće pitanje da li će ovo od sada biti šablon ponašanja organizatora velikih sportskih priredbi".
 
Teniski savez naveo je da u potpunosti podržava Đokovića kao najboljeg ambasadora Srbije.
 
Olimpijski komitet Srbije (OKS) saopštio je da je veoma razočaran odlukom o deportaciji Đokovića iz Australije i da mu je na nesportski način oduzeto pravo da se nadmeće za desetu titulu na otvorenom prvenstvu Australije.
 
"Tretman koji je Đoković imao tokom kompletnog boravka u Australiji je bio apsolutno neprihvatljiv i nije bio u skladu sa njegovim statusom", ukazao je OKS.
 
Naglašeno je da je očigledna loša namera prema Đokoviću bila prisutna tokom čitavog procesa.
 
Sve najvažnije vesti o deportaciji Novaka Đokovića pratite na OVOM LINKU.
  • Dragica

    16.01.2022 22:51
    SRAMOTA I STRAHOTA
    OVO JE STRASNO NAJSTRASNIJE NAJPRLJAVIJE NEDOPUSTIVO BEZOCNO IZIVLJAVANJE PREMA COVEKU KOJI JE ZADIVIO CEO SVET UMESTO DA MU SE KLANJAJU I DA SU ZAHVALNO STO JEDAN COVEK KAO STO JE NOVAK IGRA TURNIR U NJIHOVOJ ZEMLJI ONI GA ZRETIRAJU KAO KRIMINALCA. NOLE JE KRALJ I CAR' OSECAJA' SPREMAN BEZ RAZMISLJANJA DA SVIMA BEZDUSNO POMAZE' IMA DUSU' SRCE' VELIKI COVEK' NIKO KAO ON. NEMAM RECI NI KOMENTARA NA OVO' TAKVA UVREDA I PONIZENJE ZA JEDNOG TAKO VELIKOG COVEKA SIROKE DUSE I SRCA' SRAMOTA I VISE OD TOGA. NOLE NAS NAJDRAZI AMBASADORE DOBRE VOLJE SVI TE MI ISTINSKI IZDUBINE DUSE VOLIMO I PODRZAVAMO.NE DAJ SE' TI SI RODJENI POBEDNIK' BOG TI DAO SRECU I ZDRAVLJE TEBI I TVOJIMA' UVIDECE SVI ONI SVU NEPRAVDU I OGROMNU GRESKU' NEKA IM JE NA CAST I SAVEST
  • Djuri

    16.01.2022 17:32
    Tako je
    Mozda da se po hitnom postupku resi status sportista prilikom putovanja,priznavanja vakcina,priznavanja prelezanosti i slicno.Sad dali ce kinezi traziti svima sinofarm i hapsiti i deportovati ko nema?
    Stvarno ne da su preterali vec je ovo ozbiljan skandal,zamislite da se bilo koja druga drzava ovako ponasa?
    Nasa drzava nista nepreduzima da se rese problemi koje imamo.Morali bi da rade,vrse pritisak,uvode reciprocitet…
    Sta ce biti u buducnosti?Uvesti sputnjik za sve zapadne pasose do daljnjeg.
    Strasna je mlaka reakcija Vucica.Totalno ponizavajuca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Odbojkaši Crvene zvezde šampioni Srbije

Odbojkaši Crvene zvezde osvojili su titulu prvaka Srbije, pošto su večeras na svom terenu u petom meču finalne serije pobedili Partizan sa 3:0 (25:23, 25:18, 25:18).

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.