Sud odlučio: Ruska klizačica-čudo od deteta može da nastavi da se takmiči u Pekingu

Ruska umetnička klizačica Kamila Valijeva, koja je krajem decembra bila pozitivna na doping testu, moći će da nastavi da se takmiči na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.
Sud za sportsku arbitražu (CAS) je tako potvrdio odluku Ruske antidoping agencije (RUSADA) o ukidanju privremene suspenzije 15-godišnje Valijeve, odnosno odbio je žalbe Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Svetske antidoping agencije (WADA) i Međunarodne klizačke unije (ISU).
"Sprečavanje sportiste da se takmiči na Olimpijskim igrama nanelo bi mu nepopravljivu štetu", naveo je CAS.
Valijeva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetanzin, na testiranju obavljenom 25. decembra na ruskom državnom prvenstvu.
 
Ona je 7. februara osvojila zlatnu medalju u ekipnom takmičenju u Pekingu, a nedugo posle tog takmičenja i nekoliko sati pre dodele medalja, laboratorija u Stokholmu objavila je da je Valijeva bila pozitivna na trimetanzin, koji je na spisku zabranjenih supstanci od 2014. godine.
 
Ceremonija dodele medalja je nakon toga odložena.
 
Ruska antidoping agencija privremeno je suspendovala Valijevu, ali je potom usvojila njenu žalbu čime joj je omogućeno da nastavi da se takmiči u Pekingu, a CAS je danas potvrdio tu odluku.
 
Valijeva će tako moći da se bori za zlato u pojedinačnoj konkurenciji gde je veliki favorit. Takmičenje počinje sutra kratkim programom, a završava se u četvrtak kada je na redu slobodni program.
  • razumna odluka

    14.02.2022 09:51
    Neka mi neko objasni kako doping moze da utice na umetnicko klizanje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Srbija pobedila Kipar u prijateljskom meču

Fudbaleri Srbije pobedili su večeras u gostima u Larnaki selekciju Kipra sa 1:0, u prijateljskom meču. Strelac pobedonosnog gola bio je Sergej Milinković-Savić u sedmom minutu.

Đere u drugom kolu turnira u Majamiju

Laslo Đere plasirao se u drugo kolo turnira mesters serije u Majamiju, pošto je danas na startu savladao Kineza Čak Lam Vonga u dva seta, sa 7:5, 7:6 (7:3).