VIDEO: Svečanom ceremonijom i vatrometom završene Zimske olimpijske igre

Svečanom ceremonijom na Nacionalnom stadionu u Pekingu i gašenjem olimpijskog plamena, danas su posle 16 dana završene Zimske olimpijske igre.
Ceremoniji na stadionu Ptičje gnezdo prisustvovali su, između ostalih, kineski predsednik Si Đinping i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.
Ceremonija je počela dečjim plesom ispod velike pahulje. Deca su nosila lampione u obliku pahulja i na kraju su formirala natpis Peking 2022. Podignute su kineska zastava i zastava MOK, a zatim je iznad terena prikazan tradicionalni kineski čvor koji simbolizuje zajedništvo sportista koji su došli sa svih strana sveta.
Sportisti su zatim uz zvuke Ode radosti zajedno izašli na teren, mahali su zastavama svojih zemalja, smejali se i fotografisali se.
 
Posle toga dodeljene su medalje za najbolje u kros kantriju za žene masovni start na 30 kilometara i muškarce. Zlato je osvojila Tereza Johaug, srebro Amerikanka Džesi Digins, a bronzu Finkinja Kertu Niskanen.
 
U muškoj trci pobedio je Rus Aleksandar Boljšunov, srebro je osvojio njegov sunarodnik Ivan Jakimuškin, a bronzu Norvežanin Simen Hegstad Kruger.
 
Organizatori su zatim prikazali kratak video snimak i odali priznanje volonterima koji su učestvovali u organizaciji takmičenja, a na pozornici se pojavilo šestoro volontera, kada im je legendarni biatlonac Martin Furkad uručio priznanja.
 
Ceremonija je nastavljena tačkom momenat sećanja pod temom Vrbina grančica, koja simbolizuje rastanak, ali i novi život. Zatim je intonirana himna Grčke, u kojoj su nastale Olimpijske igre.
 
Uz pesmu dečjeg hora spuštena je olimpijska zastava, gradonačelnik Pekinga je dodao do Baha, koji je zastavu predao predstavnicima narednih Igara u Italiji 2026. godine, a zatim je izvedena italijanska himna. 
 
Predsednik Organizacionog komiteta Igara u Pekingu Taj Ći zahvalio je svima u organizaciji takmičenja i ocenio da su Igre odlično organizovane.
 
"U poslednjih 16 dana sportisti iz 91 zemlje takmičili se pošteno i u duhu olimpizma postigli sjajne rezultate i prikazali sjajno umeće. Naš zajednički cilj bio je da organizujemo bezbedne jednostavne i sjajne ZOI sa jakim osećajem odgovornosti i cilju sprečavanja širenja korona virusa. Uspeli smo u tome bez obzira na pandemiju koja vlada u svetu", rekao je on.
 
"Materijalizovali smo viziju angažovanja oko 300 miliona ljudi u zimskim sportovima. Olimpijski plamen je sa ponosom bio na Nacionalnom stadionu, bliži se momenat kada će biti ugašen. Nadam se da ste uživali i da će vam Igre ostati u sjajnom sećanju, nadajući se da će nam zajednička budućnost biti još bolja", dodao je on.
 
Posle toga prikazan je video snimak u kome je kineski narod zahvalio gostima iz sveta, uz poruku da svi zajedno treba da delimo lepšu budućnost. Iznad terena zatim je prikazana velika pahulja, podignuti su olimpijski krugovi i ugašen je olimpijski plamen.
 
Spektakularnim vatrometom iznad stadiona i plesom izvođača na terenu završena je ceremonija i zatvorene su Zimske olimpijske igre.
 
Takmičenje su obeležili pre svih norveški biatlonci Joahens Tines Bo i Marte Olsbu Rojselan, koji su osvojili po pet medalja. Bo je osvojio četiri zlata, a Rojselan tri.
 
Takođe, takmičenje je obeležila i kontroverza oko 15-godišnje ruske klizačice Kamile Valijeve, koja je po osvajanju zlatne medalje u ekipnoj konkurenciji bila pozitivna na zabranjenu supstancu. Posle odluke Suda za sportsku arbitražu njoj je dozvoljeno da ostane u Pekingu, a u pojedinačnoj konkurenciji zauzela je četvrto mesto.
 
Jedno od većih razočaranja je američka skijašica Mikaela Šifrin, koja je završila samo dve trke u pojedinačnoj konkurenciji, kada je bila deveta u superveleslalomu i 18. u spustu. U Pekingu je karijeru završio njen sunarodnik Šon Vajt, jedan od najboljih snoubordera u istoriji.
 
Pojedine zemlje, predvođene SAD, nisu slale svoje političke delegacije na takmičenje, zbog zabrinutosti za poštovanje ljudska prava Ujgura u Kini.
 
Takmičenje u 15 sportova održano je pod strogim zdravstvenim pravilima zbog pandemije korona virusa.
 
Srbiju su na Igrama predstavljala dva takmičara, skijaši Nevena Ignjatović i Marko Vukićević.
 
Ignjatović je ostala bez plasmana u alpskoj kombinaciji, a spust je završila na 30. mestu. Vukićević je zauzeo 34. mesto u superveleslalomu, a u spustu je ostao bez plasmana.
 
Najuspešnija selekcija na Igrama je Norveška sa najvećim brojem medalja 37 i najviše zlatnih medalja 16.
 
Naredne Zimske olimpijske igre održaće se u Milanu i Kortini d'Ampeco 2026. godine.
 
  • ogi

    20.02.2022 16:10
    skoro pa nenormalno
    vatromet skoro kao onaj u Mladenovcu kada su mladenovcani skupljali potpise za SNS stranku uz pecenje vola na raznju i kuvanu rakiju i vino, da bi privukli gradjane da potpisu za SNS.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Srbija pobedila Kipar u prijateljskom meču

Fudbaleri Srbije pobedili su večeras u gostima u Larnaki selekciju Kipra sa 1:0, u prijateljskom meču. Strelac pobedonosnog gola bio je Sergej Milinković-Savić u sedmom minutu.

Đere u drugom kolu turnira u Majamiju

Laslo Đere plasirao se u drugo kolo turnira mesters serije u Majamiju, pošto je danas na startu savladao Kineza Čak Lam Vonga u dva seta, sa 7:5, 7:6 (7:3).