Fifa izabrala šest ženskih sudija za ovogodišnje Svetsko prvenstvo u Kataru

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) izabrala je danas šest ženskih sudija koje će u Kataru, prvi put u istoriji, suditi utakmice na Svetskom prvenstvu za muškarce.
Fifa izabrala šest ženskih sudija za ovogodišnje Svetsko prvenstvo u Kataru
Foto: Pixabay
Kako se navodi, od 129 sudija za Svetsko prvenstvo na spisku je i šest žena, od kojih će tri biti glavne sudije na utakmicama - Francuskinja Stefani Frapar, Salima Mukansanga iz Ruande i Jošimi Jamašita iz Japana.
Izabrano je ukupno 36 glavnih sudija, 69 pomoćnih i 24 sudije zadužene za VAR.
Frapar je već sudila fudbalerima u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, kao i u Ligi šampiona. Bila je glavni sudija finala Svetskog prvenstva za fudbalerke 2019. godine i finala Kupa Francuske za fudbalere ovog meseca.
 
"Kao i uvek, kriterijum koji smo koristili je - kvalitet na pravom mestu, a izabrane sudije predstavljaju najviši nivo sudjenja širom sveta. Na ovaj način jasno ističemo da je za nas važan kvalitet, a ne pol", rekao je predsednik Sudijske komisije Fifa Pjer Luidji Kolina.
 
Medju 69 pomoćnih sudija biće tri žene - Nusa Bek iz Brazila, Karen Dijas Medina iz Meksika i Ketrin Nesbit iz SAD.
 
"Nadam se da će se u budućnosti izbor ženskih elitnih fudbalskih sudija za važna takmičenja u muškoj konkurenciji doživljavati kao nešto normalno, a ne kao nešto senzacionalno", naveo je Kolina.
 
Na Svetskom prvenstvu u Kataru, od 21. novembra do 18. decembra odigraće se 64 utakmice.
  • Ana

    19.05.2022 16:11
    Da, samo treba paziti
    Da se fudbaleri ne pogube te da trče za sudinicom, a ne za sudijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.