Potvrđene suspenzije ruskim kajakašima zbog dopinga, među njima olimpijski šampion

Sud za sportsku arbitražu (CAS) potvrdio je danas suspenziju troje ruskih kajakaša, uključujući i olimpijskog šampiona iz 2012. Aleksandra Đačenka, zbog dopinga.
Potvrđene suspenzije ruskim kajakašima zbog dopinga, među njima olimpijski šampion
Foto: Pixabay

Đačenko, Nikolaj Lipkin i Aleksandra Dupik suspendovani su zbog dopinga iz 2014. godine, ali je Svetska antidoping agencija (WADA) uložila žalbu na tu odluku u martu prošle godine.

Sud je u saopštenju presude naveo da je troje sportista "prekršilo antidoping pravila".

Đačenko je dobio četvorogodišnju suspenziju, u koju se računaju godine privremene suspenzije. Takođe se poništavaju svi njegovi rezultati u periodu od 5. juna 2014. do 31. decembra 2016. godine.
 
On je u Londonu osvojio olimpijsko zlato u disciplini K-2 na 200 metara, a na Igrama u Riju nije nastupao pošto se našao u izveštaju Ričarda Meklarena o dopingu u Rusiji.
 
Ovaj izveštaj objavljen je u julu 2016. godine i govori o sistemskom dopingu u Rusiji, koji je postojao od 2011.
 
Međunarodna kajakaška federacija priznala je da postoji "institucionalizovani doping program koji sprovode ruske vlasti", ali smatra da nema dovoljno dokaza za pokretanje pojedinačnih procesa protiv troje takmičara.
 
Lipkin i Dupik su kažnjeni sa četiri i dve godine suspenzije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Kecmanović eliminisan sa turnira u Madridu

Miomir Kecmanović nije uspeo da se plasira u treće kolo mastersa u Madridu, pošto je posle dva seta poražen od šestog tenisera sveta Norvežanina Kaspera Ruda 4:6, 1:6.

Odbojkaši Crvene zvezde šampioni Srbije

Odbojkaši Crvene zvezde osvojili su titulu prvaka Srbije, pošto su večeras na svom terenu u petom meču finalne serije pobedili Partizan sa 3:0 (25:23, 25:18, 25:18).