Transrodni fudbaleri u Nemačkoj će birati da li će igrati sa ženama ili s muškarcima

Transrodni fudbaleri u Nemačkoj moći će da biraju da li će igrati u muškoj ili ženskoj ligi, piše britanski Telegraph.
Transrodni fudbaleri u Nemačkoj će birati da li će igrati sa ženama ili s muškarcima
Foto: Pixabay
Dok širom Evrope i sveta u sportovima pravila postaju rigoroznija, Nemci su odlučili da ublaže pravila i ostave pravo izbora transrodnim osobama.
U engleskom fudbalu je, na primer, počeo da se pimenjuje sistem u kojem se svaki transrodni sportista posebno ocenjuje i  svrstava u takmičenje. Cilj je, kako su objasnili stručnjaci, da se osigura fer takmičenje u ženskoj konkurenciji, u kojoj transrodne osobe mogu lakše da dominiraju. 
U Nemačkoj će transrodni igrači do juniorskog uzrasta morati da se odluče u kojoj konkurenciji žele da se takmiče. 
 
Fudbalski savez Berlina predstavio je ovakvu ideju još pre tri godine, a zaključak je da sistem "ne ugrožava integritet nijednog takmičenja".
 
Još ne postoji univerzalno pravilo u sportu kojim se određuje u kojoj će se konkurenciji takmičiti transrodni sportisti. Međunarodni olimpijski odbor dozvolio je svakom savezu da donese svoja pravila. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.