VIDEO Trenutak za istoriju: Federer sa Nadalom odigrao poslednji meč u karijeri, emotivan oproštaj

Švajcarski teniser Rodžer Federer odigrao je na Lejver kupu u Londonu svoj poslednji meč u profesionalnoj karijeri.
Federer je u dublu sa Špancem Rafaelom Nadalom poražen od američkog para Džek Sok - Frensis Tijafo sa 1:2 po setovima 6:4, 6:7, 9:11.
Pred 17.000 gledalaca u londonskoj O2 Areni, Švajcarac se u 41. godini oprostio od tenisa, odigravši poslednji meč u paru sa jednim od svojih najvećih rivala tokom karijere, Nadalom.
 
"Bio je ovo predivan dan. Rekao sam momcima da sam srećan, da sam uživao. Drago mi je da sam izdržao, da ništa nije otkazalo. Bio je odličan meč", rekao je Federer pred prepunom O2 Arenom pre nego što su ga ponovno svladale emocije.
 
Počeo je da plače već kada je došao da se izgrli sa svim članovima reprezentacije Evrope, a nastavio je i kad se pozdravljao sa svim članovima suparničke ekipe. Bilo je mnogo uplakanih lica i na terenu i na tribinama.
 
 
 
Nakon tri operacije desnog kolena u poslednjih godinu i po dana, Federer je odlučio da završi svoju 25 godina dugu igračku karijeru.
 
 
Federer se smatra jednim od najboljih tenisera u istoriji.
 
 
Bio je član "Velike trojke", uz Rafala Nadala i Novaka Djokovića. Nadal je prvi po broju grend slem titula sa 22, Djoković ima jednu manje, a Federer je ostao na 20.
 
 
Osvojio je 103 ATP titule u singlu, po čemu je drugi u Open eri, a tokom karijere ostvario je 1.251 pobedu i pretrpeo 276 poraza, uz procenat uspešnosti od 82 odsto.
 
Takođe, osvajač je srebrne olimpijske medalje u Londonu 2012. godine i zlatne u dublu, četiri godine ranije u Pekingu. Federer je 310 nedelja bio prvi na ATP listi, od čega 237 uzastopnih nedelja.
 
 
Pobednik večerašnjeg meča se odlučivao u trećem setu, u kom su Federer i Nadal prvi stigli do meč lopte pri rezultatu 9:8. Feder je izgubio oba poena na svoj servis, što je iskoristio Sok i odservirao za pobedu.
 
U ulozi trenera Federera i Nadala na meču u Londonu bio je Novak Đoković. Pobedom američkog para Tim Sveta je izjednačio na 2:2 u duelu protiv Tma Evrope, na ovogodišnjem Lejver kupu.
  • BoeserWolf

    25.09.2022 09:42
    @Igrac i inteligencija
    Da se Džajić povukao na vreme, ne bi partija morala da ga vadi iz zatvora...
  • Играч и

    24.09.2022 14:23
    интилигенција
    Федерер не само да је био велики спортиста, већ је овим доказао интилигенцију: уме да се повуче кад треба. Неће да чека да почну да га побеђују млађи који пристижу и да га ико сажаљева.
    Е, сад упоредите то са нашим политичарима. Годинама су на челу странака, дела су им никаква, на изборима добијају мало гласова, свеједно што купују, народ их не воли и не цени, али им не пада да се повуку. Њихова девиза је да ће лакше испустити душу, него власт из руке.
    Од наших спортиста једино је Драган Џајић био паметан и повукао се на време, чим је видео да више није оно што је некад био.
  • Borko

    24.09.2022 11:16
    Replika za nick "Banderaš"
    Razumljivo da će se ponašati prema pravnim regulama.
    On to mora i može, jer ima novca za 3 života.
    Ima tim pravnika, arhitekata, savetnika......
    Ništa novo nam niste rekli, kako bi "ikona" fanova se ponašala kao "zadrugar"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Srbija pobedila Kipar u prijateljskom meču

Fudbaleri Srbije pobedili su večeras u gostima u Larnaki selekciju Kipra sa 1:0, u prijateljskom meču. Strelac pobedonosnog gola bio je Sergej Milinković-Savić u sedmom minutu.

Đere u drugom kolu turnira u Majamiju

Laslo Đere plasirao se u drugo kolo turnira mesters serije u Majamiju, pošto je danas na startu savladao Kineza Čak Lam Vonga u dva seta, sa 7:5, 7:6 (7:3).