Navijači na Svetskom prvenstvu moraju da imaju negativan test na kovid

Navijači koji idu na Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru moraju po dolasku da pokažu negativan test na korona virus, u skladu sa zdravstvenim pravilima zemlje domaćina, saopštili su organizatori.
Navijači na Svetskom prvenstvu moraju da imaju negativan test na kovid
Foto: Pixabay
Svi posetioci stariji od 18 godina moraju da preuzmu vladinu telefonsku aplikaciju pod nazivom Ehteraz, koja prati kretanje i zdravstveno stanje ljudi.
"Zeleni Ehteraz, koji pokazuje da korisnik nije zaražen korona virusom, obavezan je za ulazak u sve javne zatvorene prostore", navodi se u saopštenju.
Posetioci moraju da pokažu negativan rezultat PCR testa uradjen 48 sati pre dolaska ili rezultate zvaničnog brzog testa uradjenog u poslednja 24 sata. Politika testiranja na korona virus za posetioce uzrasta od šest godina i starije primenjuje se "bez obzira na status vakcinacije pojedinca".
 
Za odlazak na Svetsko prvenstvo, koje se održava od 20. novembra do 18. decembra, nije obavezna vakcina protiv korona virusa. Očekuje se da će Katar u tom periodu posetiti oko 1,2 miliona ljudi.
 
Brzi antigenski testovi urađeni u poslednja 24 sata pre sletanja u Katar biće prihvaćeni samo ako su urađeni u zvaničnim medicinskim centrima, a ne samostalno. Posle toga neće biti potrebno testiranje, osim ako navijači ne primete simptome korona virusa.
 
Zaštitne maske se moraju nositi u gradskom prevozu i metrou, kojima će mnogi navijači putovati do osam stadiona na kojima će se igrati utakmice.
 
Prema podacima Džons Hopkins univerziteta, od početka pandemije u Kataru je zabeleženo gotovo 450.000 slučajeva zaraze i 682 smrtna slučaja povezana sa korona virusom. Procenjuje se da u Kataru živi 2,5 miliona ljudi, od čega je samo 350.000 katarskih državaljana. Više od 97 odsto populacije primilo je najmanje jednu dozu vakcine.
 
"Prema uputstvima Ministarstva zdravlja, svako ko u Kataru bude pozitivan na korona virus, moraće u izolaciju", navodi se u saopštenju organizatora Mundijala.
  • Internista

    30.09.2022 08:36
    I covid propusnice nisu bile garancije da nemate korone i da je nećete dobiti za nekoliko dana ili sati.

    Danas se testiraš dobije negativan nalaz do kuće ili stana možeš se inficirati.

    Fact:svi ćemo imati koronu više puta do kraja epidemije.
  • Internista

    29.09.2022 15:37
    Sada si negativan a za par minuta ili sati biće pozitivni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Porter doživotno suspendovan iz NBA lige

Američka košrakaška NBA liga danas je doživotno suspendovala igrača Toronta Džonteja Portera zbog odavanja poverljivih informacija sportskim kladinicama i klađenja na utakmice.

Cicipas osvojio masters u Monte Karlu

Grčki teniser Stefanos Cicipas osvojio je danas masters u Monte Karlu, pošto je u finalu pobedio 10. tenisera sveta Norvežanina Kaspera Ruda sa 2:0 po setovima 6:1, 6:4.