Ruskoj atletičarki oduzeta zlatna medalja i dodeljena Amerikanki

Ruska atletičarka Natalija Antjuh ostala je bez zlatne medalje osvojene na Olimpijskim igrama u Londonu.
Ona je 2012. stigla do najsjajnijeg odličja stigla u disciplini 400 metara prepone, ali joj je rezultat poništen zbog dopinga.
Odlukom Suda za arbitražu u sportu Ruskinji su od 2013. do 2015. godine poništeni svi rezultati i dobila je četvorogodišnju suspenziju. 
Novu odluku Jedinica za zaštite atletike donela je na osnovu rezultata laboratorije u Moskvi i odlučila je da poništi sve što je Antjuh uradila od 15. jula 2012. do 29. juna 2013. godine.
 
Amerikanki Lašindi Demus, koja je u Londonu bila druga, pripalo je zlato. U srebrnu je "unapređena" Čehinja Zuzana Hejnova, a u bronzanu Kaliese Spenser sa Jamajke.
 
Inače, Antjuh zbog dopinga već služi četvorogodišnju kaznu, sve do 2025. godine.
 
Ona (41) je osvojila bronzu na 400 metara 2004, te srebro u štafeti 4x400m 2008. godine.
 
Srebro u šrafeti 2012. izgubila je pošto je zemljakinja Antonina Krivošapka takođe bila dopingovana.
  • Isidor Kovačević

    25.10.2022 14:46
    zašto minusi
    Čemu minusi tekstu koji objašnjava kako je došlo do afere sa dopingom ruskih sportista? Šta je tu problematično? Da li je problem u hiljadu dokumenata koji pokazuju kako se odigravao doping sportista u Rusiji?
  • Laloš

    25.10.2022 11:19
    Pogledajte dokumentarac o ovom ruskom doping skandalu pa će biti jasnije zašto se oduzimaju medalje. Glavni ruski čovek za doping je postao zviždač sa hiljadama dokumenata preko kojih se odmotalo klupko dopinga ruskih sportista. I dan danas je u vrhu Putinove liste za odstrel.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.

Porter doživotno suspendovan iz NBA lige

Američka košrakaška NBA liga danas je doživotno suspendovala igrača Toronta Džonteja Portera zbog odavanja poverljivih informacija sportskim kladinicama i klađenja na utakmice.