Analiza: Srbija spremna da impresionira u Kataru

Srbija nikada nije delovala bolje za plasman u šesnaestinu finala Svetskog prvenstva u Kataru, jer je osvojila prvo mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi i ima niz od pet mečeva bez poraza.
Tako je ocenjeno u Analizi učesnika Svetskog kupa na sajtu FIFA.
Srbija obećava da će prikazati uzbudljivu igru, jer nakon neuspeha u kvalifikacijama za EURO 2020, tim koji trenira Dragan Stojković sada se nada da će ostatku sveta dokazati svoj kvalitet, navodi se u analizi.
Napredak u Kataru neće biti lak, jer se u njihovoj grupi nalaze Brazil, Švajcarska i Kamerun, pa će Stojkovićeva ekipa morati da ponovi – a možda i da bude bolja – impresivne nastupe uoči Svetskog prvenstva, navodi se u analizi reprezentacije Srbije.
 
Kvalifikacioni put Srbije završen je u nezaboravnoj noći u Portugalu. Zahvaljujući pobedi u 90. minutu, golom Aleksandra Mitrovića, obezbedila je prvo mesto u svojoj grupi i poslala Portugal Kristijana Ronalda u plej-of.
 
Na papiru izgleda da je Srbija u dobroj formi za takmičenje u Kataru. Osim što ima pravu fudbalsku legendu na klupi, talentima obiluju igrači, jer Vlahović, Mitrović, Kostić i Tadić imaju golove "u sebi", i ako kliknu, Srbiju će biti teško zaustaviti.
 
Za sada, prema rečima Sergeja Milinković-Savića u intervjuu za FIFA, cilj je plasman u osminu finala. Sa dve impresivne pobede krajem septembra protiv Švedske (4-1) i Norveške (2-0), Srbija stiže u Katar u nizu od pet utakmica bez poraza i želi da zadrži zamah.
 
U analizi se za selektora Dragana Stojkovića kaže da je "legenda međunarodnog fudbala" sa 84 nastupa i 15 golova za Jugoslaviju između 1983. i 2001. godine, a igrao je na prvenstvima sveta u Italiji 1990. i Francuskoj 1998.
 
Dodaje se da je po okončanju igračke karijere, osim trenerskog rada, bio predsednik Fudbalskog saveza Srbije i predsednik Crvene zvezde, a istaknuto je da je 3. marta 2021, na njegov rođendan, izabran za selektora Srbije.
 
Kao osnovu strategije Stojkovića sajt FIFA navodi trojku u odbrani Milenkovića, Veljkovića i Pavlovića, da na sredini terena obično stavlja četiri igrača, od kojih su dvojica napadači, Kostić na levoj i Živković na desnoj strani. Dva startna centralna defanzivna vezista u Kataru će verovatno biti Lukić i Milinković-Savić, Tadić je broj 10 i glavni "provajder" za smrtonosni napadački dvojac Vlahović i Mitrović, navodi FIFA.
 
Iako ima malo trenerskog iskustva na velikim turnirima, Stojković donosi obilje znanja iz igračkih dana. Njegova fudbalska filozofija, kako je objasnio na konferenciji za novinare krajem septembra, odražava igrača kakav je bio: "Ja sam trener koji voli da tim igra atraktivan, inventivan fudbal", navodi se u analizi.
 
Tadić je ocenjen kao "ključni igrač" i kaže se da oni koji veruju u sudbinu misle da će ovo biti njegov turnir. Ajaksov fantastični plejmejker će imati 34 godine na dan otvaranja Katara i postoji mnogo razloga da se sugeriše da će iskoristiti iskustvo.
 
"Čini se da je kapiten Srbije na vrhuncu moći: sa šest asistencija u osam mečeva holandske lige ove sezone ponovo se učvršćuje kao jedan od najboljih kreatora Evrope", navedeno je u analizi.
 
Poseban osvrt dat je za Vlahovića. Kaže se da je, iako je njegov partner u napadu Mitrović sa 50 golova nesporno ključni strelac Srbije, "mladi napadač Juventusa mogao bi da igra vodeću ulogu u Kataru, za šta sigurno ima sve potrebne kvalitete", a kako se etablirao u Juventusu i Seriji A, sada će "želeti da pokaže sve svoje fantastične sposobnosti na vrhunskom nivou međunarodnog fudbala".
 
Sa 22 godine, izgleda da ga ne uznemiruje njegova cena od 70 miliona funti, koja bi mogla da dostigne i do 90 miliona sa bonusima, koju je Juventus platio za njegove usluge prošlog januara.
 
U analizi FIFA zapaženo je da stil Vlahovića "ide ruku pod ruku sa Stojkovićevom filozofijom: on je eksplozivan i veoma efikasan igrač bez nepotrebnih stvari", ali će "poput dvojice vozača Formule 1 koji se bore za prvo mesto, Vlahović i Mitrović želeti da nadmaše jedan drugog po broju postignutih golova".
 
U retrospektivi, kao nezavisna nacija Srbija nikada nije išla dalje od grupne faze Svetskog prvenstva, zaključuje se u analizi i navodi da prošli podvizi Srbije izgledaju sasvim drugačije kada se uzme u obzir da je ona nekada bila deo Jugoslavije.
 
Na Svetskom prvenstvu 1930. u Urugvaju i ponovo u Čileu 1962. završili su kao četvrti. Italija 1990. bila je podjednako nezaboravna, a došla je u vreme kada je "balkanska država započela proces raspada i jugoslovensko jedinstvo je bilo prikazano jedan od poslednjih puta".
 
Balkanski snovi su na kraju razbijeni u Firenci, protiv Maradonine Argentine, u izvođenju penala. Stojković je bio prvi koji je promašio udarac sa bele tačke, pre nego što je to uradio i sam 'El Pibe de Oro'. 
  • riki

    17.11.2022 08:44
    zemlja krkana
    Panter, fudbal, struja, Kosovo, nastavi niz.....???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Kecmanović eliminisan sa turnira u Madridu

Miomir Kecmanović nije uspeo da se plasira u treće kolo mastersa u Madridu, pošto je posle dva seta poražen od šestog tenisera sveta Norvežanina Kaspera Ruda 4:6, 1:6.

Odbojkaši Crvene zvezde šampioni Srbije

Odbojkaši Crvene zvezde osvojili su titulu prvaka Srbije, pošto su večeras na svom terenu u petom meču finalne serije pobedili Partizan sa 3:0 (25:23, 25:18, 25:18).