"Operacija Štit" za obezbeđivanje SP u Kataru

Nekoliko zemalja, među kojima SAD, Turska i Velika Britanija, pružiće Kataru pomoć u obezbeđivanju Svetskog fudbalskog prvenstva, preneo je list Ekip i dodao da pomoć šalje i NATO.

Katar je povodom prvenstva zaključio ugovore o saradnji sa desetak zemalja.

Vlasti su 20. oktobra, mesec dana pre početka takmičenja, sprovele petodnevnu pripremnu vežbu sa različitim partnerima, kako bi procenile reagovanje u slučaju vanrednih situacija na svom tlu.
U tim vežbama su, između ostalih, učestvovali američki, britanski, nemački, italijanski, saudijski, pakistanski, palestinski i turski stručnjaci.
 
Turska je to raspoređivanje snaga za obezbeđenje takmičenja nazvala "Operacijom Štit".
 
Za Tursku ta operacija uključuje slanje u Dohu 3.000 policajaca za suzbijanje nereda, 100 pripadnika specijalnih snaga i jednog ratnog broda.
 
U Kataru je prisutan i veliki kontingent od 4.500 pakistanskih vojnika.
 
SAD, koje imaju veliku vojnu bazu u Kataru, najveću na Bliskom istoku, potpisale su nekoliko sporazuma o tehničkoj saradnji sa svojim "glavnim saveznikom".
 
Ti sporazumi predviđaju "doprinos američkih oružanih snaga" obezbeđenju prvenstva, kao i policijsku i carinsku saradnju između američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost i Ministarstva unutrašnjih poslova Katara.
 
Katar, bivši britanski protektorat, takođe će imati koristi od pomoći Velike Britanije, posebno u vazduhu, u skladu sa sporazumom o odbrani između dve zemlje, koji je postignut u aprilu 2021. godine.
 
Britansko Kraljevsko vazduhoplovstvo je rasporedilo nekoliko borbenih aviona na licu mesta, kao podršku vazdušnoj floti Katara, u okviru zajedničke eskadrile.
 
NATO je krajem juna najavio svoju "podršku bezbednosti Svetskog prvenstva" u sklopu bliske saradnje sa Katarom.
 
Ta podrška uključuje obuku pripadnika obezbeđenja za zaštitu poznatih ličnosti, kao i "suprostavljanje pretnjama koje predstavljaju hemijske, biološke, radiološke i nuklearne supstance, kao i improvizovane eksplozivne naprave", naveo je Ekip.
 
Katar je sam rasporedio 32.000 svojih bezbednosnih agenata i 17.000 privatnih.
 
Vlasti su pozvale i građane da se pridržavaju pravila i da se prijave kao pomoć u obezbeđivanju reda i mira na ulazu u stadione i drugde u Dohi, smatrajući da je to njihova "patriotska dužnost".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.

Porter doživotno suspendovan iz NBA lige

Američka košrakaška NBA liga danas je doživotno suspendovala igrača Toronta Džonteja Portera zbog odavanja poverljivih informacija sportskim kladinicama i klađenja na utakmice.