Milan Ciga Vasojević posthumno primljen u Kuću slavnih

Na svečanoj ceremoniji u Mijeu, naš trofejni trener Milan Ciga Vasojević posthumno je primljen u FIBA Kuću slavnih u "Klasi 2022".
Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović i generalni sekretar Zlatko Bolić prisustvovali su ovoj svečanosti u "Patrik Bauman Kući košarke" u društvu Borisa Vasojevića, sina Milana Cige Vasojevića, kome je predsednik FIBA Hamane Niang uručio specijalnu plaketu za prijem u Kuću slavnih.
– Moj otac je živeo za svoj posao, što se videlo kroz celu njegovu karijeru, kako klupskog trenera, tako i trenera reprezentacije Jugoslavije. Kao trener nacionalnog tima ostvarivao je velike pobede i ispisivao istoriju košarke. Imao je veliku energiju i ljubav prema svojim ekipama i košarci uopšte, a vodio je reprezentaciju do istorijskih pobeda koje se pamte i poštuju i danas - zlatne, srebrne i bronzane medalje na Olimpijskim igrama, Svetskom i Evropskom prvenstvu i Univerzijadi… Njegova reprezentacija okupljala je velika imena ženske košarke tog vremena poput Anđelije Arbutine, Razije Mujanović, Danire Nakić… Verujem da on sam nikad nije bio svestan veličine uspeha koje je postigao, a još manje da će njegovo ime danas biti upisano u Kuću slavnih, gde će večno živeti sa ostalim legendama košarke – rekao je Boris Vasojević.
Milan Ciga Vasojević je jedan od naših najboljih trenera svih vremena. Sa ženskom reprezentacijom Jugoslavije osvajao bronzanu medalju na Univerzitetskim igrama 1983. u Edmontonu i zlatnu medalju 1987. u Zagrebu, bronzanu i srebrnu medalju na Evropskim prvenstvima u Banjaluci 1980. i Kadizu 1987, kao i bronzanu i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1980. u Moskvi i 1988. godine u Seulu. Bio je selektor ženske reprezentacije od 1980. do 1989, a od 2006. godine naš ženski nacionalni Kup nosi njegovo ime.
 
Rođen je 27. decembra 1932. godine u Beogradu. U klupskoj trenerskoj karijeri vodio je ŽKK Crvenu zvezdu, BKK Radnički i italijanski Italmeco iz Barija. Po završetku trenerske karijere, 1995. je postao prvi direktor KK Hemofarm iz Vršca. Preminuo je 24. decembra 1996. godine.
 
Vasojević je sedmi trener sa prostora bivše Jugoslavije u FIBA Kući slavnih. Pre njega su izabrani Aleksandar Nikolić i Ranko Žeravica (2007), Mirko Novosel (2010), Dušan Ivković (2017), Bogdan Tanjević (2019) i Svetislav Pešić (2020).
 
Među besmrtnima su i petorica legendarnih igrača - Radivoj Korać, Dražen Dalipagić (2007), Dragan Kićanović, Vlade Divac (2010) i Zoran Slavnić (2013), kao i trojica pionira naše košarke Borislav Stanković, Radomir Šaper i Nebojša Popović (2007).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.