Mbape i Žiru odveli Francusku u četvrtfinale

Fudbalska reprezentacija Francuske plasirala se večeras u Dohi u četvrtfinale Svetskog prvenstva, pošto je savladala selekciju Poljske sa 3:1.
Mbape i Žiru odveli Francusku u četvrtfinale
Foto: Beta/AP
Golove za Francusku na stadionu Al Tumama postigli su Olivije Žiru u 44. i Kilijan Mbape u 74. i prvom minutu nadoknade.
Poljska je "utešni" pogodak postigla u devetom minutu nadoknade, kada je sa penala bio precizan Robert Levandovski.
Prvi udarac ka golu uputili su francuski igrači u četvrtom minutu. Korner je izveo Antoan Grizman, a glavom pored gola šutira Rafael Varan.
 
Francuska je u prvom delu utakmice imala inicijativu, a novu ozbiljniju priliku imao je Orelijen Čuameni u 13. minutu. Njegov udarac iz daljine odbranio je poljski golman Vojćeh Ščesni.
 
Prvi šut ka golu rivala Poljska je uputila u 21. minutu, preko Levandovskog, koji je iz daljine šutirao pored gola.
 
U 29. minutu Francuska je zapretila posle greške protivničke odbrane. Loptu je pred gol poslao Usman Dembele, a pored gola šutira Žiru. Ipak i da je Žiru postigao gol on ne bi bio priznat zbog ofsajda Dembelea.
 
Poljska je bila sve opasnija u nastavku, a najbolju priliku imala je u 38. minutu.
 
Do lopte u kaznenom prostoru dolazi Pjotr Zjelinski, čiji udarac prvo brani golman Ugo Loris, a zatim blokira Teo Ernandes. U nastavku lopta dolazi do Jakuba Kaminskog, a sa gol linije interveniše Varan.
 
Francuska je kaznila propuštene šanse rivala i u 44. minutu dolazi do vođstva. Loptu je u kazneni prostor poslao Mbape, a Žiru je odlično pratio akciju i lako savladao Ščesnog. Ovo je Žiruu bio 52. gol za reprezentaciju, čime je postavio novi rekord i prestigao Tijeri Anrija.
 
Početak drugog poluvremena nije doneo velika uzbuđenja. U 56. minutu beleži se šut Mbapea sa ivice šesnaesterca koji je blokiran i završava pored gola.
 
Zbog prekršaja Varana nad Ščesnim poništen je gol "makazicama" Žirua iz 58. minuta.
 
Žiru se u prilici za drugi gol našao i u 66. minutu, kada je loptu pred gol poslao Žil Kunde, a najbolji strelac reprezentacije Francuske petom pogađa spoljni deo mreže.
 
Francuska je do drugog gola došla osam minuta kasnije posle kontranapada. Asistenciju ka Mbapeu u šesnaesterac šalje Dembele, a napadač PSŽ-a se lepo namestio i povećao rezultat.
 
Mbape je u prvom minutu nadoknade postigao svoj drugi gol. Loptu mu je u kazneni prostor dodao Markus Tiram, a 23-godišnji fudbaler zatim preciznim udarcem u "rašlje" dovodi svoj tim do 3:0.
 
U sedmom minutu nadoknade dosuđen je penal za Poljsku, nakon što je rukom u šesnaestercu Francuske igrao Dajo Upamekano.
 
Levandovski je namestio loptu na "belu tačku", a minut kasnije intervenciju beleži Loris. Ipak, sudija je odlučio da se penal ponovi, pošto je francuski čuvar mreže izašao ranije sa gol linije, a Levandovski je u devetom minutu nadoknade iz drugog pokušaja bio precizan.
 
Aktuelni svetski prvaci u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Kataru čekaju pobednika iz večerašnjeg meča u kojem se sastaju Engleska i Senegal (20 časova).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.