Preminuo legendarni Ćiro Blažević

Hrvatski trener Miroslav Ćiro Blažević preminuo je u 88. godini nakon duge borbe sa rakom.
Blaževiću je karcinom prvi put dijagnostikovan 2011. godine. Dva puta ga je pobedio, ali se treći put vratio i nakon duge bolesti Blažević je izgubio bitku.
Trener svih trenera, kako je glasio njegov nadimak koji je dobio nakon osvajanja bronze sa Hrvatskom na Svetskom prvenstvu 1998. godine, rođen je 10. februara 1935. godine u Travniku.
U igračkoj karijeri, koja je prema njegovom sopstvenom priznanju bila prosečna, nastupao je za Travnik, zagrebačke Dinamo i Lokomotivu, Sarajevo, Rijeku, i švajcarske Sion i Moutier.
 
Kao 33-godišnjak je 1968. godine postao trener Veveyja, a već nakon dve sezone dolazi do prvog od 11 trofeja u trenerskoj karijeri - osvajača prve lige Švajcarske.
 
Svoju punu afirmaciju i priznanje za svoj rad stekao je na kraju sezone 1981/1982. kada je doneo titulu Dinamu nakon 24 godine čekanja, kasnije će se pokazati i poslednju u Jugoslaviji.
 
Od jula 2008. do decembra 2009. je vodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine do prvog plasmana u baraž u istoriji, ali u borbi za Svetsko prvenstvo 2010. od Zmajeva je bolji bio Portugal.
 
Ipak, ostaće zauvek upamćen ne po rezultatima koliko po pristupu trenerskom poslu, specifičnom slatkorečivom odnosu sa novinarima, te načinom na koji je "galvanizovao" fudbalere koji su bili spremni da učine sve za njega i saigrače na terenu.
  • Pavel

    08.02.2023 21:13
    Trener
    Odlazak legende,veliki čovek pre svega i tréner kao i i Ivica Osim,ljudina.kosmopolita..
    Počivaj u miru.
  • Velja

    08.02.2023 18:11
    RIP majstore.
  • Liman

    08.02.2023 12:57
    Bio je veliki prijatelj sa srpskim trenerima i fudbalerima. Uvek je hvalio nase fudbalere.
    Bezao je od hrvatskih i srpskih nacionalista.
    Bio je covek, prijatelj.
    Neka ti je laka Crna zemlja dragi Ciro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.