Ferstapen otvorio sezonu pobedom, na podijumu se pridružio i Alonso

Vozač Red Bula Maks Ferstapen trijumfovao je na Velikoj nagradi Bahreina, kojom je startovao ovogodišnji šampionat Formule 1.
Ferstapen otvorio sezonu pobedom, na podijumu se pridružio i Alonso
Foto: Beta/AP (Ariel Schalit)
Aktuelni šampion je konačno došao do prve pobede na stazi "Sakir", i to pošto je u prethodnih osam trka na njoj imao čak pet odustajanja, piše N1.
Holanđanin je na otvaranju sezone slavio ispred timskog kolege Serhija Peresa, a dvojcu Red Bula se na podijumu pridružio Fernando Alonso u Aston Martinu.
Pored apsolutne dominacije Ferstapena, kao i Alonsovog proboja na pobedničko postolje, prvu trku obeležilo je i odustajanje vozača Ferarija Šarla Leklera zbog kvara, u trenutku kada je bio na trećem mestu.
 
Tamo gde je stao prošle godine, Ferstapen je nastavio ove, pošto je bio nedodirljiv od starta do cilja trke u Bahreinu. 
 
Holanđanin je bez ikakvih problema poveo i potom je konstantno održavao prednost, a jedino je vođstvo izgubio prilikom prvog odlaska u boks. 
 
Posle starta dvostrukom svetskom šampionu najbliži je bio Lekler, kojeg je Peres pretekao posle prve zamene pneumatika i od tada je dvojac Red Bula imao mirnu trku.
 
Iza njih viđeno je mnogo uzbuđenja – činilo se da je Monegašanin na sigurnom putu do podijuma, ali se samo zaustavio pored staze u 41. krugu. 
 
Treću poziciju tada je nasledio njegov timski kolega Karlos Sains junior, ali ništa nije mogao protiv izuzetno raspoloženog sunarodnika. 
 
Alonso je imao loš start, dodatno mu je posao otežao kontakt sa timskim kolegom Lensom Strolom, ali se potom sjajno probio.
 
Vozač Aston Martina je imao sjajne borbe sa dvojcem Mercedesa Džordžom Raselom i Luisom Hamiltonom, da bi na kraju savladao i Sainsa za prvi podijum od Velike nagrade Katara 2021. godine. 
 
Alonso je na kraju bio 38,5 sekundi iza Ferstapena, koji je proslavio 36. trijumf u karijeri, a 26,5 iza Peresa, dok je Sainsa ostavio više od devet sekundi iza sebe.
 
Hamilton je morao da se zadovolji petim mestom, ispred Strola i Rasela, dok je osmi bio vozač Alfa Romea Valtri Botas. 
Najbolju desetoricu i osvajače bodova kompletirali su Pjer Gasli u bolidu Alpina i vozač Vilijamsa Aleksander Albon.
 
Veliku nagradu Bahreina na loš način je obeležio Esteban Okon zbog niza kazni koji je dobio zbog raznih prekršaja. 
 
Vozač Alpina je prvo kažnjen jer nije bio dobro pozicioniran na startu, zatim nije kako treba odradio kaznu za to, što je dovelo do toga da ponovo bude sankcionisan, a zatim i zbog prebrzog ulaska u boks. 
 
Okon se na kraju povukao u boks, a pored njega i Leklera do cilja nije stigao ni vozač Meklarena Oskar Pjastri, koji je zabeležio prvo odustajanje u ovogodišnjem šampionatu. 
 
Od debitanata najbolji rezultat ostvario je Logan Sardžent u Vilijamsu koji je zauzeo 12. mesto, iza vozača Alfa Taurija Jukija Cunode.
 
Naredna trka Formule 1 vozi se za Veliku nagradu Saudijske Arabije 19. marta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Srbija pobedila Kipar u prijateljskom meču

Fudbaleri Srbije pobedili su večeras u gostima u Larnaki selekciju Kipra sa 1:0, u prijateljskom meču. Strelac pobedonosnog gola bio je Sergej Milinković-Savić u sedmom minutu.

Đere u drugom kolu turnira u Majamiju

Laslo Đere plasirao se u drugo kolo turnira mesters serije u Majamiju, pošto je danas na startu savladao Kineza Čak Lam Vonga u dva seta, sa 7:5, 7:6 (7:3).