Britanski biciklistički savez zabranjuje transrodnim ženama takmičenje u ženskoj konkurenciji

Biciklistički savez Velike Britanije zabraniće transrodnim ženama da se takmiče u ženskoj konkurenciji, preneli su danas britanski mediji.
Britanski biciklistički savez zabranjuje transrodnim ženama takmičenje u ženskoj konkurenciji
Foto: Pixabay

Odluka je "zasnovana na pravičnosti", a doneta je posle devetomesečnih konsultacija, saopštio je Savez, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Prema novim pravilima takmičenja, transrodne takmičarke učestvovaće u "otvorenoj kategoriji" sa muškarcima.

Ženska konkurencija biće za one koji su po rođenju bili ženskog pola.
 
Posle tih pravila, najbolja transrodna britanska biciklistkinja Emili Bridžis neće moći da bude deo ženske reprezentacije.
 
Nju je prošle godine Međunarodna biciklistička unija sprečila da učestvuje u trci pod njenom organizacijom, uprkos tome što je Bridžis tada ispunjavala kriterijume.
 
Britanski savez dozvoljavao je transrodnim takmičarkama učešće u najvećim trkama za žene, ako su ispunjavale propise zasnovane na nivou testosterona u organizmu.

"Istraživanja pokazuju da čak i sa smanjivanjem nivoa testosterona, transrodne žene koje koje izlaze iz puberteta zadržavaju prednost u učinku. Naš cilj u kreiranju pravila uvek je bio da unapredimo i promovišemo jednakost, različitost i inkluziju, dok u isto vreme dajemo prioritet pravičnosti konkurencije", navodi se u saopštenju Saveza.

  • Pera NN

    27.05.2023 13:40
    A nas ubedjujete da su to žene, licemerni ste kao po običaju.U svakom slučaju, naravno da im treba zabraniti da se takmiče sa ženama jer to nisu žene nego muškarci, jednostavno nije fer.
  • radisa791

    26.05.2023 19:46
    Bravo
    Konačno se neko setio

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.