Marina Maljković i Aleksandar Đorđević dobitnici Nagrade za životno delo

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković i bivši selektor muškog nacionalnog tima Aleksandar Đorđević dobitnici su Nagrade za životno delo.
To je odlučio Upravni odbor Udruženja košarkaških trenera Srbije (UKTS).
Kako se navodi u saopštenju, Maljković i Đorđević dobitnici su najvišeg priznanja UKTS koje nosi ime legendarnog Slobodana Pive Ivkovića.
UKTS je naveo da je Marina Maljković najuspešniji trener u istoriji sprske ženske košarke.
 
Ona je sa reprezentacijom Srbije dva puta bila šampion Evrope (2015. i 2021), a sa kontinentalnih prvenstava ima i jednu bronzu. Takođe, na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojila je bronzanu medalju.
 
U klupskoj konkurenciji je sa košarkašicama Fenerbahčea ove sezone osvojila Evroligu, dok je sa ekipom Galatasaraja stigla do trofeja i u Evrokupu.
 
Šest puta je bila šampion Srbije, a ima i četiri pehara namenjena pobedniku Kupa "Milana Cige Vasojevića". Po dva puta je osvajala titulu prvaka Turske i regionalne ABA lige.
 
Aleksandar Đorđević, koji trenutno predvodi reprezentaciju Kine, najtrofejniji je selektor od osamostaljenja Srbije, navodi UKTS.
 
On je sa nacionalnim timom osvojio tri srebra - po jedno na Svetskom prvenstvu u Španiji 2014, Evropskom šampionatu 2017. u Turskoj i Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.
Kao trener Virtusa iz Bolonje okitio se titulom prvaka Italije i FIBA lige šampiona, dok je prošle godine sa Fenerbahčeom osvojio titulu u Turskoj. Takođe, 2018. godine sa minhenskim Bajernom bio je pobednik nemačkog Kupa, a Kup Grčke osvojio je i sa Panatinaikosom 2016. godine.
 
Marina Maljković i Aleksandar Đorđević su se tako našli u odabranom društvu pošto su prethodni dobitnici ove nagrade Nebojša Popović, Aleksandar Nikolić, Radomir Šaper, Borislav Stanković, Milan Vasojević, Strahinja Alagić, Ranko Žeravica, Slobodan Ivković, Dušan Ivković, Željko Obradović, Svetislav Pešić, Božidar Maljković, Borislav Ćorković, Vladislav Lučić, Borivoje Cenić, Duško Vujošević i Zoran Kovačić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.