Porfirije vs. Vujošević: Mirotić, patrijarh i lobi, izmišljotine, luksuzni hotel

U srpskoj javnosti dešavaju se razne polemike. Jedna od čudnijih je verovatno ona između patrijarha Porfirija i čuvenog košarkaškog trenera Duška Vujoševića.

Razlog tome je slučaj košarkaša Nikole Mirotića o čijem se dolasku u KK Partizan pisalo danima, a kao potencijalni klubu u kojem bi španski reprezentativac mogao da nastavi karijeru pominjala se i Crvena zvezda. 

Veliku buru u javnosti izazvala je izjava Duška Vujoševića o glasini da je i patrijarh Porfirije zvao Mirotića kako bi uticao na transfer.
 
"Svašta se priča. Da je i patrijarh zvao da koristi tu njegovu religioznost da opredeli prema onom drugom klubu za koji i patrijarh navija. Ako je to zaista istina, a ja sumnjam u to, onda on nije patrijarh, nego član nekog lobija. Onda su to teške igre u pitanju", kazao je Vujošević.
To je iniciralo i patrijarhov odgovor koji je javnosti prenet preko društvenih mreža. Kako je napisao, jasno je da Vujošević nije bez preke potrebe zamenio Škver i Savinske plaže sa Beogradom na više od 40 stepeni Celzijusa, zbog čega donekle može da razume "njegovu neopreznost jer ga je kao mogućeg protagonistu uključio u bizarnu, apsurdnu, krajnje neverovatnu izmišljotinu" o njemu i košarkašu Mirotiću.
 
"Ne treba da savetujem Duška Vujoševića ali, kada je on kao zreo čovek sa velikim životnim i profesionalnim iskustvom, makar i delimično prihvatio takvu naučno-fantastičnu priču, čiji krajnji cilj nema veze sa Zvezdom i Partizanom, kako će takvu fantastiku, da ne kažem klevete i laži, da shvate oni manje upućeni i sa manje iskustva. Jednostavno, poglavar Srpske Pravoslavne Crkve se ne bavi takvim poslovima. U meri koju mi je Gospod podario, bavim se problemima Crkve, spasenjem svih, spasenjem vernog naroda, naravno, tako i sopstvenim spasenjem, kao uostalom i svaki drugi hrišćanin", napisao je Porfirije.
 
Kako je dodao, česte su podvale, klevete ili tračevi poput ovog.
 
"Nemam vremena da se na sve to osvrćem, pogotovu da komentarišem, a i kada bih imao, toliko je lepših i korisnijih stvari kojima bih se bavio i kojima želim da se posvetim. Ipak, s vremena na vreme, zbog konfuzije koja se stvara u vernom narodu, moram da ukažem na činjenice", objavio je patrijarh.
 
Nedugo nakon Porfirijevog odgovora stiglo je i Vujoševićevo pismo upućeno redakciji portala Sport klub.
 
U svom pismu Vujošević navodi da je patrijarh potvrdio njegove sumnje, odnosno da je istinita glasina da je učestvovao u slučaju Mirotić koristeći njegovu religioznost.
 
"Ne vidim kakve sve to ima veze sa tim gde ja provodim leto, ali budući da ste otvorili i to pitanje, rado ću Vam odgovoriti. Tačno je da sam leti često u Boki, ali kada sam tamo boravim u stanu, a ne u luksuznom hotelu Lazaro. Inače, volim i Boku i Zagreb, ali se najbolje osećam u Beogradu. A mnogo važnije od toga je da isto govorim i kada sam u Beogradu, Herceg Novom, Novom Bečeju, Zagrebu ili bilo gde drugo. Međutim, u Boki ne mogu da provedem više od 30 dana, jer socijalno osiguranje samo za taj period delimično refundira troškove za pacijente koji koriste dijalizu", naveo je Vujošević.
Ukazao je i na to da između Srbije i Crne Gore ne postoji međusobni sporazum koji bi omogućio građanima obe države da u drugoj državi besplatno koriste dijalizu, kako je to uređeno između Crne Gore i nekih drugih država u regionu ili u zemljama Evropske unije.
 
"Zato bih Vas zamolio da autoritet koji imate kao patrijarh iskoristite za uticaj radi rešavanja takvih pitanja, koja se tiču zdravlja i života građana i dobre saradnje Srbije sa zemljama u regionu. Drago mi je da razumete značaj sporta i tetiranja te oblasti na pravi način. U tom kontekstu, dobro je da svoj uticaj ne koristite za kreiranje podele srpskog naroda na Crvenu zvezdu i Partizan, jer bi u skladu sa funkcijom koju obavljate trebalo da budete iznad takvih štetnih podela.
 
U tom smislu, nadam se da se slažete da se takve podele naglašavaju ako se organizuje prijem košarkaša Crvene zvezde, a ne usledi jednako i prijem košarkaša Partizana. Mir Božji s Vama, i po ovoj vrućini koja nam izgleda svima smeta", zaključio je Vujošević.
 
Podsetimo, o prelasku Nikole Mirotića iz Barselone u neki od dva beogradska kluba koji igraju Evroligu pisalo se danima, a govorilo se i da je košarkaš bio suočen sa pretnjama, zbog čega nije došlo do transfera.
  • Bisere pred svinje

    05.08.2023 01:15
    Vujošević prsotina
    Strašno je u kakvu tabloidnu fekalnu kaljugu se pretvorila svest i onog dela našeg naroda koji tvrdi za sebe da je nešto bolji i pametniji od onih koji čitaju Svinjformer i Kurvir. Mi se kao borimo za ukidanje Zadruge, pa vi ste gospodo komentatori lošiji rijaliti od Zadruge, zajedno sa Vujoševićem, koji je definitivno puko ko lajsna. Porfirije je ne samo dostojan već izuzetan patrijarh i veliki duhovnik i intelektualac, ali to ne možete znati vi koji mrzite pravoslavnu crkvu kakva god ona bila. Čudi me što je išta odgovorio treneru-političaru-babi tračari, bolje da nije.
  • Muljaa

    29.07.2023 10:37
    Pop na kvadrat, u Bgd na vodi,a
  • Bata

    28.07.2023 17:38
    Sa ovakvim ponasanjem
    Cudi me da patrijarh jos nije pozvan da gostuje kod onog amig sa darom bubamarom i onom jovanom sa pinka.Sve malim slovima jer ne zaslujuju ni jedno veliko

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Odbojkaši Crvene zvezde šampioni Srbije

Odbojkaši Crvene zvezde osvojili su titulu prvaka Srbije, pošto su večeras na svom terenu u petom meču finalne serije pobedili Partizan sa 3:0 (25:23, 25:18, 25:18).