Evropski sud pravde: UEFA i FIFA prekršile zakon kad su zabranile osnivanje Superlige

Propisi Evropske fudbalske unije (Uefa) i Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) koji zabranjuju klubovima da se priključe Superligi su nezakoniti, odlučio je danas Evropski sud pravde.

Slučaj je saslušan prošle godine pred Evropskim sudom pravde nakon što je Superliga propala pri njenom pokretanju u aprilu 2021. godine. Predsednik Uefa Aleksander Čeferin tada je čelnike klubova nazvao "zmijama" i "lažovima" i zapetio im izbacivanjem iz njenih takmičenja.

Evropska Superliga je projekat koji je 12 klubova pokrenulo u aprilu 2021, ali je zbog kritika javnosti to takmičenje odmah napustilo devet klubova Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Totenhem, Inter, Milan i Atletiko Madrid, od ove godine i Juventus i sada je podržavaju Real Madrid, Barselona.
 
Kompanija A22 koja stoji iza osnivanja novog takmičenja pokrenula je sudski postupak kako bi zaštitila svoju poziciju i od suda je traženo da donese odluku o tačkama prava EU pred madriskim tribunalom.
Klubovi su optužili Uefu i Fifu da krše zakon o konkurenciji preteći da će kazniti klubove i igrače koji se priključe odmetnutoj ligi.
 
"Pravila Fifa i Uefa prema kojima svaki novi međuklupski projekat podleže njihovom prethodnom odobrenju, kao što je Superliga i zabranjujući klubovima i igračima da učestvuju, su nezakoniti. Ne postoji okvir za pravila Fifa i Uefa koji osigrava da su transaprentni, objektivni, nediskriminatorni i proporcionalni", navodi se u saopštenju Evropskog suda.
  • Obavezno polje

    21.12.2023 12:38
    "Klubovi su optužili Uefu i Fifu da krše zakon o konkurenciji preteći da će kazniti klubove i igrače koji se priključe odmetnutoj ligi."
    Ja tu ne vidim kršenje zakona o konkurenciji. Niko tim klubovima ne brani da osnuju svoju ligu ali ne mogu i ne treba da očekuju da će im, kako klubovima tako i igračima i trenerima, biti dozvoljeno da učestvuju i na takmičenjima pod okriljem FIFA i UEFA. Da li inženjer kompjuterskog softvera može da radi i za Windows i za Linux? Naravno da ne može, zbog bezbednosti poverljivih kompanijinih podataka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Kecmanović eliminisan sa turnira u Madridu

Miomir Kecmanović nije uspeo da se plasira u treće kolo mastersa u Madridu, pošto je posle dva seta poražen od šestog tenisera sveta Norvežanina Kaspera Ruda 4:6, 1:6.

Odbojkaši Crvene zvezde šampioni Srbije

Odbojkaši Crvene zvezde osvojili su titulu prvaka Srbije, pošto su večeras na svom terenu u petom meču finalne serije pobedili Partizan sa 3:0 (25:23, 25:18, 25:18).