Preminuo Mario Lobo Zagalo, legenda brazilskog fudbala

Mario Lobo Zagalo, legenda brazilskog fudbala, preminuo je jutros u 92. godini.
Preminuo Mario Lobo Zagalo, legenda brazilskog fudbala
Foto: Beta/AP
Bio je lošeg zdravlja poslednje vreme, a "O Globo" je preneo da je preminuo u bolnici jer su mu bubrezi prestali sa radom, prenosi Euronews Srbija.
 
U septembru prošle godine proveo je dvadesetak dana u bolnici zbog infekcije urinarnog trakta, a pred Novu godinu ponovo je hospitalizovan usled zastoja većeg broja organa, javljaju brazilski mediji.
Pele je Kralj fudbala, a Mario Lobo Zagalo čovek sa četiri osvojena Mundijala. Dva kao igrač sa Peleom 1958. i 1962. godine, jedan kao selektor 1970, a poslednji kao koordinator 1994. godine.
 
Pola veka u Brazilu je bilo dovoljno reći "Lobo" (Stari vuk) i svi su znali da je reč o Zagalu. 
Učestvovao je Lobo na sedam Mundijala u različitim ulogama. Kao igrač, selektor, pomoćnik, kordinator. Jednom finalu čak je prisustvovao kao redovan vojnik. Bilo je to za 1950, kada je Brazil doživeo jedan od najvećih poraza u svojoj istoriji, onaj od Urugvaja.
 
Zagalo je dvostruki osvajač Svetskog prvenstva kao igrač - 1958. i 1962. godine. U oba slučaja bio je član prve postave. 
 
U Švedskoj je činio čuvenu napadačku petorku sa Didijem, Peleom, Vavom i Garinčom, dok je četiri godine kasnije u Čileu mesto povređenog Pelea zauzeo Amarildo.
 
U finalu protiv Šveđana, u velikom slavlju od 5:2, postigao je četvrti pogodak. U finalu 1962. protiv Čehoslovačke nije uspeo da se upiše u strelce, ali je bio jedan od najboljih na terenu.
 
Kada je 1970. u Meksiku kao selektor postao prvak sveta imao je samo 38 godina i postao prvi čovek sa Zlatnom boginjom i kao igrač i trener. 
 
Na idućem šampionatu u Nemačkoj Selesao se nije najbolje proveo, završio je takmičenje u ranoj fazi, nakon čega je dobio otkaz.
 
Četvrtu zlatnu medalju sa Mundijala Zagalo je doneo 1994, kada je bio kordinator i prvi savetnik Karlosa Alberta Pereire. 
 
U Francuskoj četiri godine kasnije ponovo je bio glavnokomandujući, vodio onaj strašan sastav sa Ronaldom, Rivaldom, Kafuom, Robertom Karlosom, Dungom, Bebetom i ostalima, međutim u finalu mu se isprečio domaćin i onaj misteriozni problem koji je Zuba imao noć pred meč sa Francuzima.
Sedmo učešće na najvećim smotrama zabeležio je u Nemačkoj 2006, ponovo kao kordinator i savetnik. Bilo je to ujedno i njegovo poslednje angažovanje u nacionalnom timu.
 
Kao igrač branio je boje Flamenga i Botafoga. Sa crno-belima je čak dolazio u Beograd i igrao protiv Crvene zvezde početkom šezdesetih. Kasnije je trenirao oba kluba, kao i brojne druge - Vasko da Gamu, Fluminense, Al Hilal...
 
Ostaće večno upamćen kao čovek koji se pojavio na sedam Mundijala i u pet navrata bio finalista. 
 
Zanimljivo je i to što jedni stručnjaci tvrde kako je najbolji tim svih vremena bio onaj brazilski iz 1958. godine. Drugi se, opet, kunu u onaj iz 1970, kada su Peleu pridodati Rivelino, Žairzinjo i Tostao. Zajednički imenilac za oba jeste Mario Lobo Zagalo.
  • Legende

    08.01.2024 14:44
    Didi, Pele, Vava, Zagalo i Garinča. Legende.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Predrag Stojaković u Fiba "Kući slavnih"

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Predrag Stojaković biće primljen u "Kuću slavnih" Međunarodne košarkaške federacije (Fiba) u klasi 2024, saopštio je danas Košarkaški savez Srbije.

Kecmanović eliminisan sa turnira u Madridu

Miomir Kecmanović nije uspeo da se plasira u treće kolo mastersa u Madridu, pošto je posle dva seta poražen od šestog tenisera sveta Norvežanina Kaspera Ruda 4:6, 1:6.