Dres Nemačke sa brojem 44 povučen iz prodaje jer podseća na nacistički simbol

Dizajn broja četiri na dresovima nemačke reprezentacije biće promenjen zbog zabrinutosti da je broj "44" podsećao na simbol koji su koristile nacističke SS jedinice.
Dres Nemačke sa brojem 44 povučen iz prodaje jer podseća na nacistički simbol
Foto: Beta/AP
To je saopštio Nemački fudbalski savez (DFB).
 
Novi komplet dresova nemačke reprezentacije predstavljen je na prijateljskoj utakmici s Francuskom prošlog meseca, što je bila uvertira za Evropsko prvenstvo u junu i julu u Nemačkoj, preneo je Rojters.
Iz DFB su objasnili da proveravaju brojeve od 0 do 9, a da zatim brojeve od 1 do 26 šalju u UEFA na proveru.
 
"Tokom proveravanja brojeva, nijedna od strana nije videla bilo kakvu bliskost sa nacističkom simbolikom", navodi se u saopštenju DFB-a.
Savez je ipak naveo da "sve to shvata veoma ozbiljno i da će će napraviti alternativni dizajn za broj '4'".
 
 
Zvanični dobavljač DFB-a Adidas je ranije saopštio da će ukloniti broj "44" iz svog asortimana.
 
"Kao kompanija aktivno se suprotstavljamo ksenofobiji, antisemitizmu, nasilju i mržnji u bilo kom obliku", poručio je portparol Adidasa Oliver Brugen.
 
Nemački istoričar i arheolog Mihael Konig prethodno je na svom profilu na platformi "X" objavio fotografiju dresa sa brojem "44" i naglasio da je iz "istorijske perspektive, veoma upitno da li bi takvi dresovi trebalo da budu dozvoljeni za Evropsko prvenstvo".
  • Zare

    07.04.2024 16:01
    Iz tog razloga na nemackim tablicama nikad necete naci: NS, SA, SS.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Kecmanović eliminisan sa turnira u Madridu

Miomir Kecmanović nije uspeo da se plasira u treće kolo mastersa u Madridu, pošto je posle dva seta poražen od šestog tenisera sveta Norvežanina Kaspera Ruda 4:6, 1:6.

Odbojkaši Crvene zvezde šampioni Srbije

Odbojkaši Crvene zvezde osvojili su titulu prvaka Srbije, pošto su večeras na svom terenu u petom meču finalne serije pobedili Partizan sa 3:0 (25:23, 25:18, 25:18).