Nijedan ruski i beloruski mačevalac neće učestvovati na Olimpijskim igrama

Nijedan ruski ili beloruski mačevalac neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu ovog leta, objavio je danas predsednik Evropske mačevalačke konfederacije Đorđo Skarso.
Nijedan ruski i beloruski mačevalac neće učestvovati na Olimpijskim igrama
Foto: Pixabay
Kako je objasnio, i ruski i beloruski mačevaoci koji ispunjavaju uslove da nastupe sa statusom "neutralnog sportiste", nisu prijavljeni za evropski olimpijski kvalifikacioni turnir.
 
Ostalo je još šest mesta koja treba da se popune krojz olimpijski kvalifikacioni turnir evropske zone, koji se od petka do nedelje održava u Luksemburgu.
"Istekao je rok za prijavljivanje. Razlog njihovog odsustva nije poznat, nema zvaničnog saopštenja ili pisma koje bi to objasnilo", rekao je Skarso.
 
Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Podnjakov zapretio je prošle godine da će bojkotovati olimpijski turnir u mačevanju kada je najboljim ruskim mačevaocima uskraćen status neutralnog sportiste, među kojima je bila i njegova ćerka Sofija Podžakova, aktuelna olimpijska šampionka.
Izgleda da je ta pretnja ostvarena, pošto je 11. aprila predsednik Mačevalačkog saveza Rusije Ilgar Mamedov rekao da niko od ruskih mačevalaca neće ići na Olimpijske igre.
 
"Jasno smo izneli svoj principijelni stav - nećemo da delimo naš tim na one koji se dopadaju Zapadu i one koji su, po njihovom mišljenju, loši Rusi", rekao je on.
 
Međutim, u rvanju su svoje mesto na Igrama početkom aprila izborili sportisti iz Rusije i Belorusije. Tačnije, 13 od 36 mesta dodeljenih na olimpijskom kvalifikacionom turniru u Bakuu osvojili su "neutralni sportisti".
 
Na individualnom nivou, ruski i beloruski sportisti mogu da učestvuju pod neutralnom olimpijskom zastavom na Igrama, pod uslovom da nisu otvoreno podržali ofanzivu koju je Rusija pokrenula u Ukrajini u februaru 2022. kao i da nisu članovi nekog sportskog kluba povezanog sa ruskim snagama bezbednosti.
 
Uprkos strogim ograničenjima koje samo nekoliko desetina sportista može da prevaziđe, ruski ministar sporta Oleg Maticin je sredinom marta odbacio mogućnost bojkota Igara.
 
Međunordni olimpijski komitet (MOK) je isključio Ruse i Beloruse sa ceremonije otvaranja Igara, što je izazvalo dodatni gnev Moskve.
  • Petar PP

    24.04.2024 02:19
    U potupcima fašizam malo podseća na 1930 i neku.
  • 86z76

    24.04.2024 00:22
    Ne podržavam slepo Rusiju, nisam rusofil, ali ovo je zaista postalo besmisleno i licemerno.
    Koliko je Izrael gori u onome što radi Palesticima, suvišno je komentarisati, pa opet nisu izbačeni ni iz jedne međunarodne organizacije ili takmičenja.
    Koja je poenta međunarodne zajednice,ako se međunarodna zajednica odnosi na skup Nato lobista, UK i Amerike?

    Ne može u svetu postojati pravda, ako postoji samo jedan policajac i da hapsi samo one koji mu se lično zamere ili ne dopadaju.
  • Političke igre

    23.04.2024 23:37
    Dobro, svi se sećamo kako su Amerikanci bili isključeni sa ceremonije otvaranja igara i kako su morali da se takmiče pod neutralnim statusom zbog američkog napada na Irak i masovnog masakra milion ljudi pod dokazano potpuno lažnim optužbama. Samo malo sutra se to dogodilo, to je problem. Vreme je da se preimenuju u Političke igre.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport