Olimpijski plamen krenuo iz Grčke ka Francuskoj jedrenjakom koji je vršnjak modernih Igara

Jedrenjak "Belem" koji prevozi olimpijski plamen za Olimpijske igre u Parizu isplovio je danas iz luke Pirej kod Atine ka Marseju u Francuskoj.
Brod se očekuje 8. maja u Marseju, odakle će plamen na put kroz Francusku, do svečanog otvaranja Igara 26. jula.
 
"Jake su emocije", rekao je predsednik organizacionog odbora Igara Toni Estange koji je u petak simbolično u Atini preuzeo plamen iz ruku predsednika Olimpijskog komiteta Grčke Spirosa Kapralosa.
"Sada čemo ga vratiti u Francusku ovim brodom, 'Belemom' koji je takođe iz 1896, godine kada su u Atini održane prve Olimpijske igre moderne ere. Kakva fantastična slučajnost", dodao je on.
 
Zapaljen 16. aprila u Olimpiji, olimpijski plamen je u petak predat francuskim organizatorima tokom ceremonije na stadionu Panatinaikon u Atini.
Pre no što uplovi u Staru luku u Marseju, "Belem" će prodefilovati pred njom u pratnji 1.024 čamca. 
 
Planirana je celodnevna zabava i na kopnu i na moru.
 
 
Sledećeg dana krenuće olimpijska štafeta po gradu koja će potom kroz celu Francusku, do Pariza gde će Igre biti svečano otvorene 26. jula.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Argentinski teniser suspendovan na pet godina

Argentinski teniser Eduardo Agustin Tore suspendovan je na pet godina zbog 35 kršenja Teniskog programa za borbu protiv korupcije (TACP), objavila je danas Međunarodna agencija za integritet tenisa.