Veslački savez Srbije nakon suspenzije: Podnećemo tužbu Stalnoj sportskoj arbitraži OKS

Veslački savez Srbije saopštio je da će podneti tužbu Stalnoj sportskoj arbitraži Olimpijskog komiteta Srbije kako bi oborio odluku koju je Izvršni odbor OKS doneo u ponedeljak.
Veslački savez Srbije nakon suspenzije: Podnećemo tužbu Stalnoj sportskoj arbitraži OKS
Foto: 021.rs
Svetska veslačka federacija odlučila je da privremeno suspenduje nacionalni veslački savez zbog te odluke.
 
Veslački savez Srbije smatra da je odluka o suspenziji nastavak aktivnosti pojedinaca iz Olimpijskog komiteta Srbije, koji žele da na nelegitiman način preuzmu rukovođenje Veslačkim savezom.
Kako se navodi, u pitanju su funkcioneri OKS, koji su ujedno simpatizeri i članovi "Partizana", a među njima je najglasniji generalni sekretar OKS Đorđe Višacki.
 
Ističe se da Veslački savez smatra da Višacki zloupotrebljava svoju funkciju i instituciju OKS kako bi degradirao sadašnje rukovodstvo Saveza i pružio podršku Veslačkom klubu "Partizan".
U saopštenju se navodi da OKS u proteklim godinama nije ispoštovao dogovor oko plaćanja naručenog takmičarskog veslačkog čamca za potrebe treniranja i takmičenja olimpijske veslačke posade, pa ga je platio Veslački savez Srbije.
 
Ukazuje se da nije ispoštovan ni dogovor oko plaćanja honorara za angažovanog stranog trenera, jednog od najboljih veslačkih stručnjaka na svetu, za potrebe seniorske A veslačke reprezentacije Srbije, pa je i to platio Veslački savez.
 
Dodaje se da je OKS insistirao na angažovanju isključivo "Partizanovog" trenera za potrebe seniorske A veslačke reprezentacije Srbije, koji u tom trenutku nije imao iskustva u treniranju vrhunskih sportista reprezentativnog ranga.
 
Veslački savez navodi i da OKS nije ispunio pismeno datu obavezu za pomoć i podršku u organizaciji Svetskog kupa u veslanju 2022. godine i Svetskog prvenstva u veslanju 2023. godine, koju je 2019. godine potpisao Višacki.
 
Tvrdi se i da je Višacki u prethodne četiri godine četiri puta verbalno i fizički nasrtao na funkcionere Veslačkog saveza Srbije, za šta postoje pismene pritužbe koje su zvanično upućene OKS i Ministarstvu sporta.
 
Posle svega navedenog, više je nego jasno da je jedini cilj pojedinaca iz OKS, članova i simpatizera "Partizana" bio i ostao da na nelegalan i nelegitiman način preuzmu rukovođenje Veslačkim savezom Srbije, čime bi se ponovo stvorili uslovi za ostvarivanje interesa samo jednog kluba i pojedinaca u srpskom veslačkom sportu, navodi se u saopštenju VSS.
Svetska veslačka federacija saopštila je danas da je sve ingerencije za nastup naših veslača na Olimpijskim igrama u Parizu sa Veslačkog saveza Srbije prebacila na Olimpijski komitet Srbije.
 
Svetska veslačka federacija obavestila je Olimpijski komitet Srbije da je ponovo suspendovala Veslački savez Srbije, nakon što je to već jednom uradila u januaru 2024. godine zbog neizmirenih finansijskih obaveza i niza nepravilnosti u njegovom radu.
 
U dopisu je navedeno da zbog svih vanrednih okolnosti, koje su vezane za Veslački savez Srbije, ne bi imalo smisla postaviti rok Veslačkom savezu Srbije za otklanjanje nepravilnosti.
 
Kao rezultat toga, Svetsko veslanje nema drugog izbora nego da privremeno suspenduje Veslački savez Srbije, sa trenutnim dejstvom i do daljnjeg, navodi se u dopisu dostavljenom OKS.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport