Prištinski reper pesmom poziva na ubijanje Srba

Spot i pesma albanskog repera Arijana Agušija iz Prištine, pod nazivom "Puška slobode" izazvali su brojne komentare, ali i uznemirenost među Srbima na Kosovu i Metohiji.
Spot i pesma albanskog repera Arijana Agušija iz Prištine, pod nazivom "Puška slobode" izazvali su brojne komentare, ali i uznemirenost među Srbima na Kosovu i Metohiji.

Jer, u videu objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako pripadnik takozvane OVK navodno ubija srpske policajce s leđa, a posle "hrabre" likvidacije gazi ih i uzima im oružje, pišu Novosti. Numeru izvodi Aguši, poznatiji pod umetničkim imenom Gold Ag, koji je već snimao pesme nacionalističkog sadržaja. U spotu se, između ostalog, pojavljuje i pripadnik "OVK" koji se sa albanskom zastavom u rukama penje na vrh planine i postavlja je na vrhu stene.

Pesma predstavlja mešavinu repa i zvukova albanske tradicionalne muzike, a posvećena je pripadniku "OVK" iz Podujeva poginulom u okršaju sa jugoslovenskom vojskom još 1997. godine kod Vučitrna. Inače, snimak je skinut sa Jutjuba.

"Osuđujem uvredljiv i opasan sadržaj pesme i spota 'Puška slobode' koju je nedavno objavio pevač iz Prištine pod imenom Gold Ag. Pesma u kojoj se veliča sve vidljivija i opasnija ideja velike Albanije i video-spot u kojem dominiraju scene ubistva navodnih srpskih policajaca, ali i egzekucija domaćih izdajnika, predstavljaju direktan poziv na nasilje", kaže Goran Rakić, gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice. Rakić smatra da se mladim Albancima koji slušaju ovu muziku zapravo šalje poruka "šta se od njih očekuje".

I dok ističe da istovremeno zabrinjava izostanak reakcije nadležnih institucija iz Prištine na ubijanje srpskih policajaca u spotu, gradonačelnik Rakić opominje da se ovim spotom promoviše i podstiče govor mržnje i nasilja, što, po njegovom mišljenju, ne doprinosi normalizaciji odnosa koja se želi postići Briselskim sporazumom. Istovremeno, gradonačelnik Rakić poziva korisnike kanala "Jutjub", na kojem ova numera ima više od 850.000 pregleda, da prijave uvredljiv sadržaj i zabrane upotrebu spota, a što je, kako je naveo, i sam učinio.

Rakić je naveo i da rašireni albanski nacionalizam na Kosovu i Metohiji poprima obrise ideološke i političke mržnje, i agresivnosti prema Srbima.

"Osuđujem takav vid javnog medijskog istupanja, jer pesma i spot albanskog repera nisu nikakva umetnost, već poziv za nasilje i veličanje nasilja kojem se protivimo bez obzira na to sa koje strane dolazi", stav je Aleksandra Jablanovića, predsednika Srpske liste povodom pomenutog spota.

Jablanović je u ime Srpske liste, koja je nedavno zamrzla učešće u kosovskim institucijama, pozvao nadležne da spreče širenje mržnje i nasilja.

"Ovaj spot, nažalost, samo pokazuje da čak i pojedini albanski navodni umetnici nisu odmakli od onih sklonih ubijanju i proterivanju Srba sa Kosova", ističe Jablanović.

  • Južnjak

    17.02.2015 19:32
    za Pacmana
    Lepo ti je rekao Anonimus, a ja ću se nadovezati.
    Albance nismo mi proterivali, i oni su bežali od bombardovanja (seti se kolone alb.izbeglica na traktorima koju je NATO priznao kao "kolateralnu grešku").Što se tiče diskriminacije ima dosta Albanaca koji su se borili u našim policijskim redovima kao lojalni građani i svi znaju da su na Kosovu imali paralelnu državu kao sada u Preševskoj oblasti.Naprotiv bila je situacija 1968 godina kada su Albanci u Prištini organizovali masovni protest na kome je zvanični zahtev bio da se SAP Kosovo i Metohija pripoje Albaniji Envera Hodže.Tito je onda poslao vojsku i razjurio bagru, da li ćeš i njega optužiti za velikosrpstvo kao i Miloševića, jer je Milošević u svom odgovoru samo kopirao Tita. Dakle odgovor je u projektu velike Albanije koja je nastala na "Prizrenskoj ligi"
    1915 godine. Znači diskriminacije nema.
    Što se tiče hladnjače naši generali se nalaze u Hagu, hoće li njihovi odgovorni odgovarati za "žutu kuću" jer bi i to bilo fer a ne pravdanje naroda kako si ga ti nazvao.
  • 17.02.2015 17:28
    @Pacman

    Inteligencijo naša, ko je koga prvi ubijao na Kosovu i Albaniji pitaj solunske dobrovoljce odnosno njihove pretke.

    Ne mogu ti ja nikad druže objasniti šta bi moglo da znači "Uz ovo novosađani igraju u pekarama pojedinim" jer to to ne bi mogao shvatiti. Očigledno je da si "Ne diraj mi komšiju" transparente na dan Antifašističkog Oslobođenja grada nosio.

    A ovo što si Srđanu napisao shvatam kao tvoj vlastiti potpis.
    I samo potvrđuješ da su novosađani profašistički raspoloženi da na rod svoj su pljunuli.
  • Pacman

    17.02.2015 14:34
    @Južnjak, @Anonimus, @Срђан
    Juznjak: Alo bre, i jesmo izgubili Kosovo jer smo diskriminisali Albance. (pod "diskriminisali" mislim na proterivali, ubijali, i potom iz hladnjaca ubacivali tela u masovne grobnice). Ali to i dalje ne znaci da Albanci nemaju pacijenata kao sto je ova kreatura.

    Cim se javi jedan poremeceni degenerik sa druge strane, odmah krecu opravdavanja naseg naroda i identifikacija drugog naroda sa tim degenerikom.

    Anonimus: A ti sto si napisao da "Uz ovo novosađani igraju u pekarama pojedinim", bolje nemoj nista da pricas, ako ne znas nista pametnije i neizazivacki.

    Срђан: "Имамо и ми своје шупке, срећом не чују се прегласно"
    Nazalost, imamo ih dosta koji su vrlo glasni :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija