Lečenje gama nožem od avgusta i u Srbiji

Gama nož, zlatni standard u radiohirurgiji, u Srbiji će početi da se koristi u avgustu.
Gama nož, zlatni standard u radiohirurgiji, u Srbiji će početi da se koristi u avgustu.

Profesorka Danica Grujičić sa Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije kaže za RTS da je ugovorom predviđeno da gama nož počne da radi u narednih šest meseci, tako da bi prvi pacijenti mogli da budu primljeni već tokom avgusta.

"Ono što mene posebno raduje to je mogućnost lečenja najtežih onkoloških bolesnika sa metastazama na mozgu, koji do sada nisu išli na gama nož jer nisu ispunjavali jedan od uslova RFZO, a to je da im je primarna bolest pod kontrolom", ističe Grujičić.

Za pacijente je izuzetno važno to što se čuva zdrav deo mozga prilikom zračenja na gama nožu tj. tačno se zrači isključivo tumorsko tkivo.

"Pored toga, postoje i druge indikacije: male arterio-venske malformacije, sada u poslednje vreme i velike inoperabilne arterio-venske malformacije, dobroćudni tumori koji su na nezgodnim mestima, kod kojih prilikom operacija može doći do teškog neurološkog deficita. Znači sve to će moći da se leči na gama nožu", ističe Grujičić.

Napominje, međutim, da gama nož nije svemoguć i da će odluke koji pacijenti treba da se tretiraju na taj način donositi konzilijum.

U periodu od 2008 - 2015. godine, građani Srbije su na lečenje gama nožem odlazili u Tursku. U tu zemlju je upućeno ukupno 722 pacijenata, za šta je Republički fond za zdravstveno osiguranje izdvojio 4.289.000 evra.

  • Mile

    26.02.2015 08:48
    Gama noz
    4 miliona evra kosta gama noz a mesecno se u zelezaru daje 10 miliona, za godinu dana svaki grad u Srbiji je mogao imati gama noz, ali ne par hiljada ljudi na ulici moze biti opasno..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija