Potvrđeno: Nikolićev avion vraćen zbog prosute kafe

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije saopštio je da je do slučajnog aktiviranja prekidača "emergency slot extension" došlo pošto je prosuta kafa po komandnoj tabli.
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije saopštio je, povodom incidenta sa avionom "falkon 50", da je u izveštaju pilota i kopilota navedeno da je do slučajnog aktiviranja prekidača "emergency slot extension" došlo pošto je prosuta kafa po komandnoj tabli.

 

"Pilot je tada počeo da briše salvetom prosutu kafu i tom prilikom je slučajno aktivirao pomenuti prekidač. Avion je tada počeo da gubi visinu, ali je brzo uspostavljena kontrola nad letelicom", navode pilot i kopilot u izveštaju.

Pri poniranju se ugasio i motor broj 3 koji je ponovo upaljen posle par minuta, navedeno je u dokumentaciji koju je objavilo Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture.

U izjavama pilota i kopilota navedeno je da je došlo do prosipanja male količine kafe u zoni kvadranta slota usled turbulencije, a zatim je kopilot počeo da briše salvetom deo posut kafom i tom prilikom slučajno aktivirao "emergency slot extension" prekidač. Zbog ovog događaja kopilot Bojan Zorić je suspendovan sa dužnosti.

Avion Falkon kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić išao u posetu Vatikanu poslat je na dodatnu proveru u bazni servis u Bazel, navodi se u dokumentaciji.

Istog dana posle povratka, kako se dodaje, avion je pregledan, a za naredni dan je planiran i probni let. Međutim, probni let nije obavljen, jer pumpa za gorivo nije imala odgovarajući pritisak. Tada je u konsulataciji sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstvom, odlučeno je da avion bude poslat Bazelu.

Ministarstvo saopštava da je reč o delu dokumentacije u vezi sa ovim slučajem i da će kompletan izveštaj biti obljavljen najverovatnije sutra.
  • Vosa Forever

    21.04.2015 13:57
    Budimo iskreni....
    Gos'n predsednik nije ni hteo kod pape! Moralo se nesto desiti... A znamo: Dobar izgovor zlata vredi!
  • 21.04.2015 10:04
    kafa ?santos ?
    da nije gasiceva ?taj je i poceo kao svercer, iste !!
  • Osoba M

    21.04.2015 07:25
    Ne znam da li godine iskustva stvaraju ovakvog skeptika od mene, ali puno mi je ova prica suplja. Prvo se pokvario, pa nije, pa cemo kupitinovi avion, pa necemo, pa padali su, pa nisu.
    Prvo je pilot brisao tablu i aktivirao prekidac, a posle se kaze da je to kopilot uradio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija